Een eigen pinpas. Spannend of slim?

Een eigen pinpas voor je kind. Ik merk tijdens ouderavonden dat dit voor veel ouders een grote stap is. Het gevoel dat je alles uit handen geeft. Het idee dat je kind alles kan kopen wat hij of zij wil. Het kwijtraken van controle. Dat snap ik. Het is toch weer een gevalletje van loslaten. Maar het feit is dat er digitaal geld is. Daar kun je niet omheen. Dus goed als je jouw kind wilt beschermen. Maar dat kan maar op één manier. Daar jouw kind te leren omgaan met digitaal geld.

Waarom een eigen pinpas?

Stel je voor. Je kind zit op de middelbare school, koopt iets in de kantine, moet voor de eerste keer pinnen en alle nieuwe klasgenoten staan om jouw kind heen. Hoe voelt dat? Niet lekker natuurlijk. Ieder kind weet wat pinnen is, maar de eerste keer zelf pinnen is toch echt even anders. Bij mij ging het bijvoorbeeld mis doordat ik mijn dochter niet alle stappen had uitgelegd. Bij de melding ‘wilt u een transactiebon?’ ontstond er lichtelijke paniek. Want wat betekent het en vooral wat gebeurt er als je op ja of nee toetst.

Samen aan de slag

Hoe fijn is het als je samen met je kind op tijd begint met oefenen. En dat kan al rustig vanaf 10 jaar. Laat je kind zelf een aankoop betalen met de pinpas. Jij staat er zelf bij en geeft extra uitleg. Stel ook ‘wat als’ vragen. ‘Wat doe je als je 10 euro wilt pinnen maar er alleen 20 euro in het automaat zit.’. Of ‘Wat doe je als je het gevoel hebt dat de persoon achter je meekijkt?’.

En vergeet ook niet uit te leggen hoe je veilig moet pinnen. Altijd de hand boven het toetsenbord zodat niemand kan meekijken’.

Ja, maar…

Nee, eigenlijk is er in dit geval geen ja maar. Je kunt als ouder zelf de spelregels bepalen die bij pinnen horen. Net zoals dat bij contant geld is. Je kunt samen afspreken dat jij de pinpas bewaart. Of dat je kind alleen mag pinnen als jij erbij bent. Je kunt bij de meeste banken een weeklimiet vastleggen. Je kunt afspraken maken om samen regelmatig het saldo te checken. Zo houden jullie beiden overzicht .

Leren omgaan met digitaal geld

Het is voor kinderen echt heel belangrijk als ze niet alleen leren omgaan met contant geld maar ook met digitaal geld. En om iets te leren, heb je tijd nodig. Tijd om te oefenen. Dus begin tijdig met een eigen pinpas. Dan bereid je jouw kind voor op de middelbare school en geef je je kind enorm veel vertrouwen.

Start typing and press Enter to search