De waarde van keuzes

Het leven dat je morgen leidt,
wordt bepaald door de keuzes die je vandaag maakt.

Dit is de slogan die ik op mijn website heb staan. Omdat ik hierin geloof en ook meer dan 100% achter sta.

Leuk en makkelijk
Financiële opvoeding klinkt zo zwaar. Geld is sowieso niet een onderwerp waar een gemiddelde Nederlander graag over praat. En opvoeding is in de praktijk meer dan regelmatig best pittig. Tenminste dat vind ik wel met 3 pubers in huis. Daarom doe ik ook mijn uiterste best om ouders uit te leggen dat het echt mega belangrijk is, maar vooral ook leuk en makkelijk.

Aan de keukentafel
Leren omgaan met geld gebeurt vooral door zelf het goede voorbeeld te geven. Zodat kinderen bewust en onbewust de goed geld gewoontes overnemen. Bewust gebeurt dat vooral door regelmatig met je kinderen te kletsen over geld. Wat vind jij belangrijk, welke keuzes maak jij, welke afspraken maken we over zakgeld? En ook door ze te betrekken bij boodschappen en klusjes zodat kinderen de waarde van geld leren. Dit kan allemaal gewoon tijdens de fietstocht naar school of na school aan de keukentafel.

Geen goed of fout
Naast deze bewuste aandacht aan het onderwerp geld, zien we dat vooral de onbewuste gewoontes effect hebben. Als ouders sparen, gaan kinderen ook vaak sparen. En als ouders makkelijk geld uitgeven, zie je dat ook vaak terug bij kinderen. Maar let op! Het is niet goed of fout. Iedereen mag zijn eigen beslissingen nemen. De ene voelt zich prettig met voldoende spaargeld op zijn rekening en de andere heeft het motto ‘leef bij de dag’. De ene wil graag geld uitgeven aan vuurwerk en de andere aan een vakantie. Dat zijn persoonlijke keuzes en dat is prima.

Eigen keuzes maken
Uiteindelijk gaat het erom dat jouw kinderen leren om zelfstandig keuzes te maken. Dus niet dat ze de keuzes maken die jij wilt (al zou dat soms heel handig zijn…). We moeten onze kinderen leren dat ze keuzes hebben en hoe ze keuzes kunnen maken. Uiteindelijk ontdekken ze zelf, welke keuze bij hen past. Daar draait het om bij financiële opvoeding. Dat jouw kind uiteindelijk in staat is om zelf bewuste keuzes te maken en zich te realiseren welke financiële consequentie voor de portemonnee en spaarpot hierbij hoort.

En daar help ik je graag bij.

Start typing and press Enter to search