Groepsdruk op de basisschool

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft een onderzoek laten uitvoeren naar groepsdruk op basisscholen over geldzaken. En ja zoals te verwachten was, zijn jonge kinderen (en de ouders) ook gevoelig voor groepsdruk. Voor kinderen bij de aankoop van nieuwe (dure) gadgets of spellen. Of bij ouders bij het bepalen van de verjaardagscadeautjes. Maar hoe kun je nu met deze groepsdruk omgaan? Ik geef je graag 3 tips.

Onderzoeksresultaten

Allereerst nog even de onderzoeksresultaten op een rijtje.

  • Kinderen praten onderling ook over zakgeld. Ruim een kwart van de kinderen wil meer zakgeld als blijkt dat klasgenootjes meer zakgeld krijgen. Gelukkig dus ook heel veel kinderen niet…
  • Kinderen weten precies wat populair is, bijvoorbeeld in spellen. 57% van de kinderen wil een duur spel graag hebben maar snapt dat het niet kan als de prijs te hoog is. 15% van de kinderen wil het spel gewoon hebben, ongeacht de prijs.
  • Ongeveer 34% van de ouders (vooral moeders) vindt het vervelend als ze minder geld bijdragen dan andere ouders. En 17% van de ouders vraagt aan andere ouders hoeveel geld er wordt besteedt aan verjaardagscadeautjes.

Vooral dit laatste is natuurlijk een kans. Je kunt zoveel van elkaar leren. Dus heel goed om met elkaar te overleggen en aan elkaar te vragen hoe iemand iets oplost of aanpakt. Als je één op één met elkaar overlegt kun je tot prima afspraken komen.

Groepsdruk is pittig om mee om te gaan

Groepsdruk is echt een uitdaging. Ook voor ons als volwassenen. Want wat doe je bijvoorbeeld als je samen met vrienden een dagje weg gaat en zij willen uitgebreid lunchen en jullie kiezen liever voor zelf gesmeerde boterhammen. Of als er gelapt moet worden voor een gezamenlijk verjaardagscadeau en het ene stel wil meer geven dan anderen. Kortom groepsdruk komt meer dan regelmatig voor en is best pittig om mee om te gaan. Dus hoe kun je je kind hierin helpen?

Tip 1. Keuzes leren maken

Bij het omgaan met geld is het uiteindelijk het allerbelangrijkste om keuzes te leren maken. Waar kies jij voor? Dus komt jouw kind thuis met de vraag om iets te kopen stel dan de vragen:

  • Waarom wil JIJ het product zo graag hebben?
  • Heb je het product écht nodig?
  • En als laatste de vraag: Als je moet kiezen tussen dit product en … (noem bijvoorbeeld een spaardoel), waar kies jij dan voor?

Zo leer je je kinderen om afwegingen te maken en dat iedere keuze ook een consequentie heeft voor je portemonnee.

Tip 2. Oefen ‘wat als’ situaties

Wat in de praktijk heel fijn werkt is ‘Wat als’ situaties oefenen. Stel dat alle kinderen in de klas snoep en chips gaan kopen tijdens het schooluitje maar jullie hebben afgesproken om dit niet te doen. Grote kans dat de zin ‘doe niet zo flauw’ hardop wordt uitgesproken. Wat doe je dan? Of stel dat na school iedereen naar de speelgoedwinkel wil fietsen om een nieuwe gadget te kopen en jij vindt dit eigenlijk niet nodig. Wat doe je dan? Door deze ‘wat als’ situaties thuis te oefenen, kunnen jullie samen oplossingen of originele antwoorden bedenken. Mochten de situaties dan werkelijkheid worden dan is jouw kind beter voorbereid.

Tip 3. Praat met elkaar

In een groep is het moeilijk om als eerste of enige aan te geven dat je een andere keuze wilt maken. Daarom is het slim om eerst één op één iemand om een reactie te vragen. Als je dan met zijn tweeën een mening hebt gevormd is het makkelijker om het te delen in de groep. Dit geldt ook voor moeders met vragen over bijvoorbeeld de waarde van het verjaardagscadeautje. Vraag het eens aan je vriendin, je buurvrouw of de moeder van een vriendinnetje. Zo kun je samen overleggen en uiteindelijk de koers bepalen waar jij je goed bij voelt.

Kletsen over geld

En blijf vooral samen in gesprek over geld. Gelukkig blijkt uit het onderzoek ook dat 83% van de ouders dit al regelmatig doet. Dan kun je uitleggen dat dure spellen niet automatisch betekent dat je beter, stoerder of gelukkiger bent. Dat je je eigen beslissingen mag nemen en dat echte vriendschap waardevoller is dan grote verjaardagscadeaus.

Start typing and press Enter to search