Hoe lukt het om meer te sparen?

Door de vele gesprekken met ouders, kinderen en jongeren, weet ik dat vaak gedacht wordt dat geldzaken moeilijk, saai of onnodig zijn. En ja, dat snap ik volledig. Als je ergens (nog) niet goed in bent dan is het moeilijk om hier mee te starten en daarna om het vol te houden. Met kleine stappen haal jij jouw doelen wel.

Opstarten van een nieuwe uitdaging

Ik vergelijk het met mijn hardloop hobby. De eerste 3 jaar was het nauwelijks hardlopen te noemen. Drie weken enthousiast beginnen en volgens weer 4 maanden stoppen. Nieuwe schoenen kopen, weer opstarten en net zo snel weer stoppen. Tot dat ik na 3 jaar aansloot bij een hardlooptraining. De bekende stok achter deur en de motiverende aanmoedigingen om het vol te houden. Hierna werd ik lid van de whats app groep ‘Ik zoek niet alleen’ en toen was de cirkel definitief doorbroken.

Je hersenen werken als een magneet

En wist je dat je eigen hersenen het nog moeilijker maken? Onze hersenen zijn van nature lui uitgevallen. Ze vinden het fijn om op automatische piloot te werken. En dat is handig, want er zijn al keuzes genoeg die we moeten maken. Dus makkelijker als onze hersenen sommige keuzes voor ons maken. Maar als we willen veranderen dan kunnen deze hersenen ook tegenwerken. Hersenen kan je zien als een magneet. Verander jij je gedrag? Dan ‘trekken’ jouw hersenen continu aan dit gedrag, omdat ze liever willen dat je je ‘oude’ gedrag vast houdt. Dat is veel makkelijker.

Het stap-voor-stap trucje

Maar dat betekent natuurlijk niet dat veranderen niet lukt. Alleen je moet het je hersenen en dus jezelf makkelijker maken. Deel jouw einddoel op in kleine stapjes. Wil je afvallen? Ga dan niet van een witte boterham met hagelslag naar een salade. Maar maak eerst het stapje naar een bruine boterham met hagelslag. Dat geldt ook voor geldzaken. Je hoeft echt niet direct te stoppen met alle buiten de deur etentjes. Ga van 4 keer per maand, naar 3 keer per maand. Die kleine stapjes helpen enorm. Zo haal je zeker jouw doelen.

Zo leer je jouw kind sparen

Deze kleine stapjes helpen ook als je je kind wilt leren sparen. Begin met een klein spaardoel. Een spaardoel wat binnen een paar weken wordt gehaald. Dat is leuk en enthousiasmeert om door te gaan met volgende spaardoelen.

Nieuwsgierig naar meer?

  • Wil je meer lezen over het behalen van doelen? Dan kan ik dit boek van Sharoo Izadi aanraden ‘Kill it with kindness‘.
  • Gaat jouw kind naar de middelbare school? En vraag jij je af hoe jouw puber dit allemaal gaat organiseren? Dan is het boek Plannen met pubers precies wat je nodig hebt.
  • Op zoek naar meer praktische tips? Volg mij op Instagram.

Start typing and press Enter to search