Zo ga je om met sociale druk

Sociale druk herkennen we allemaal. We hebben er zelf regelmatig last van en ook onze kinderen. Ongeacht of ze op de basisschool zitten, al naar de middelbare school gaan of een vervolgopleiding volgen. Sociale druk kan je niet voorkomen. Je kan jouw kind hier wel op voorbereiden. Heel praktisch. Door het oefenen met ‘wat als…’ vragen.

Wat zijn ‘Wat als…’ vragen?

Stel elkaar vragen over een situatie die al is geweest of die misschien ooit komt. Bedenk vervolgens samen een passend antwoord. Zo ben je voorbereid op toekomstige situaties. Bijvoorbeeld:

  • Wat als… jouw vrienden iedere dag iets lekkers in de kantine kopen. Jij wilt niet meedoen. Wat zeg je?
  • Wat als… je iets niet wilt kopen. Je gebruikt de smoes dat je je portemonnee bent vergeten. Maar je klasgenoot biedt vervolgens aan om het bedrag voor te schieten. Wat zeg je?
  • Wat als… jouw klasgenoot een groot geldbedrag van jou wil lenen. Jij doet dat liever niet. Wat zeg je?
  • Wat als… jij blij bent met jouw nieuwe trui. Maar op school krijg je negatieve reacties. Wat zeg je?

Oplossingen die goed werken

Eerlijk zijn werkt het beste maar is in een (nieuwe) groep niet altijd makkelijk. Twee oplossingen die goed werken zijn:

Oplossing 1. Check bij één vriend of klasgenoot wat hij of zij doet. Dan kan je overleggen en samen een keuze maken. Het delen van deze keuze aan de groep is makkelijker dan wanneer je zelf jouw mening deelt.

Oplossing 2. Is het echt heel moeilijk? Geef jouw kind de optie om de gouden oplossing te gebruiken. De zin ‘Ik mag dat niet van mijn ouders’. Deze zin werkt eigenlijk altijd omdat de groep dit herkent uit eigen thuissituaties. Jouw kind krijgt begrip in plaats van dat het wordt overgehaald.

Blijf met elkaar in gesprek

Het belangrijkste is vooral dat jullie samen blijven kletsen over deze voorvallen. Je kan je eigen verhalen en uitdagingen vertellen, zodat je kind ontdekt dat het heel normaal is. En… dat sociale druk soms ook best pittig kan zijn. Door hier samen over te praten, gaat jouw kind sociale druk herkennen. En nee, dat betekent niet dat sociale druk verdwijnt. Maar het wordt wel makkelijker om hier mee om te gaan.

 

Nieuwsgierig naar meer?

  • Lees mijn blog over sociale druk op de basisschool.
  • Wil je jouw kind voorbereiden op de middelbare school? Niet alleen op het gebied van groepsdruk maar ook over omgaan met een pinpas, blijven sparen en de kosten van een mobiele telefoon? Download mijn e-book Klaar voor de start! Voor € 9,95 geef je jouw kind een voorsprong.
  • Ken je de Kletsboeken van Gezinnig? Echt erg leuk om als cadeautje te geven.

Start typing and press Enter to search