Hoeveel zakgeld geef je aan je kind?

Een vraag waar niet een vast antwoord op gegeven kan worden. Waarom niet? Het hoogte van het zakgeld bedrag is afhankelijk van 3 stappen. Hierbij alle 3 op een rijtje.

  1. De leeftijd van jouw kind

Logischer wijs krijgt jouw kind vanaf een bepaalde leeftijd een afgesproken bedrag. Een bedrag dat groeit per leeftijd, per schooljaar of per jaar. Net welk moment jij afspreekt.
Als je meerdere kinderen hebt is het wel zo eerlijk als je kinderen op dezelfde leeftijd hetzelfde bedrag geeft. Of je moet natuurlijk specifiek andere afspraken hebben gemaakt die ook uit te leggen zijn aan zussen en broers.

  1. Waarvoor is zakgeld bedoeld?

Om het juiste bedrag te bepalen is het belangrijk om te weten wat jouw kind ‘moet’ doen van het zakgeld. Denk aan een gedeelte sparen, verjaardagscadeautjes kopen. Of bij oudere kinderen het openbaar vervoer of schoolspullen.

Bekijk samen met je kind met welke uitgaven ze te maken hebben en wie wat betaalt. Dat maakt het sowieso overzichtelijk en helpt ook bij het bepalen van het bedrag.

  1. Jouw eigen portemonnee

De zakgeld bedragen die hieronder staan zijn richtlijnen. Kijk echt vooral ook naar je eigen portemonnee. Wat is haalbaar? Waar voel jij je goed bij.

Zakgeld per leeftijd

Zakgeldcontract

Vergeet niet om alle afspraken vast te leggen in een zakgeldcontract! Daarmee leg je alle afspraken vast en voorkom je onduidelijkheden. Download hier het zakgeldcontract dat bij jou past.

Klusjes in plaats van zakgeld

En is zakgeld niet jouw ding maar wil je je kind toch leren omgaan met geld? Denk dan eens aan het invoeren van klusjes. Natuurlijk de gewone huishoudelijke taken die erbij horen. Maar de extra klusjes waar ze een bedrag mee kunnen verdienen. Dan leren ze namelijk dat je een prestatie moet leveren om geld te verdienen. En vooral leren ze meer over de waarde van geld.

 

Bijpassende artikelen:

Start typing and press Enter to search