Contant of digitaal?

Geef ik zakgeld contant of digitaal?
Om te leren omgaan met geld is contant geld echt het meest waardevolle. Het is zichtbaar, het is tastbaar. Het is heel duidelijk een ruilmiddel. In de winkel geef je contant geld en je krijgt er een product voor terug.

Starten met contant

Mijn advies is daarom ook om altijd te starten met het geven van contant geld. Het liefste ook nog iedere week in verschillende muntjes. Dus krijgt jouw kind 1 euro zakgeld. Geef dan de ene week 1 euro en de volgende keer 5 x 20 cent. Voor jezelf soms even zoeken naar de juiste muntjes, maar voor je kind heel waardevol om te ontdekken dat verschillende munten hetzelfde bedrag kunnen vormen.

Combi contant en digitaal

Vind je het belangrijk dat je kind ook leert sparen? Dan kun je kiezen voor een combi van contant en digitaal. Het spaargedeelte van het zakgeld stort je op de spaarrekening van je kind. Let op! Niet jouw rekening, maar echt een eigen rekening. Het gedeelte van het zakgeld dat je kind zelf mag uitgeven, geef je dan contant. Een mooie eerste stap om te leren budgetteren. Verschillende potjes voor verschillende doelen.

Overstap naar digitaal

We kunnen niet om digitaal geld heen. Het is er en zal waarschijnlijk alleen nog maar meer worden. Dus het is ook heel belangrijk om jouw kind te leren omgaan met digitaal geld. Een eigen betaalrekening met een eigen pinpas. Begin hiermee voordat ze naar de middelbare school gaan. Dan krijgen ze de tijd om samen met jou te oefenen.

Start typing and press Enter to search