Welke rol speelt geld in mijn leven?

10 jaar geleden had ik diep moeten nadenken over de vraag ‘Welke rol speelt geld in mijn leven?’. Voor mijn idee had geld niet echt een rol. We verdienden beiden een prima salaris, we hadden genoeg te eten, een fijn huis, de kinderen konden sporten, we konden regelmatig op vakantie. Kortom helemaal prima. Ik had ook niet de noodzaak om er over te praten.

Ik probeer meer te genieten van geld

Op dit moment speelt geld een belangrijke rol in mijn leven. Vooral omdat ik als ondernemer hier natuurlijk dagelijks mee bezig ben, maar ook privé speelt geld een andere rol. Ik heb het beter onder controle, ik weet wat mijn belemmerende overtuigingen zijn, ik leer (hmmm… probeer) om meer te genieten. Maar bovenal geeft het rust. Het geeft heel veel rust.

Sparen, sparen, sparen

Mijn (en ook jouw) mindset over geld is in het verleden ontstaan. Onbewust, zonder er ooit bij stil te staan. Mijn ouders zijn van het type ‘hard werken en vooral sparen voor de zekerheid’. Niets mis mee maar geld uitgeven is voor mij echt wel een dingetje. Ook als er genoeg op de spaarrekening staat. Van het gevoel ‘zomaar’ geld uit te geven, krijg ik het echt benauwd. Dus mijn uitdaging ligt in het loslaten van de strakke spaarpotjes waardoor er ruimte ontstaat voor spontaan genieten.

Laten we geld uit de taboe sfeer halen

Het onderwerp geld zit sowieso ook nog in de taboe sfeer. Als je er te weinig van hebt wil je het er niet over hebben, als je er genoeg of teveel van hebt dan wil je niet opscheppen. Dus gesprekken over geld zijn er niet zoveel. En vaak als ze er zijn, zijn ze negatief. Doordat jij, je partner, je kind of iemand uit je omgeving andere beslissingen over geld heeft genomen dan dat jij voor ogen had.

Geld is echt zo leuk!

Hoogste tijd om hier verandering in te brengen. Want geld gaat over zoveel meer dan munten, bankbiljetten en een pinpas. Geld is het gereedschap om doelen te behalen. Maar daarom moeten we het wel snappen. Ik heb bijvoorbeeld zelf een oven in de keuken staan met wel 100 verschillende functies. Maar toch gebruik ik er maar eentje. De gewone ovenstand waarbij ik dan wel de temperatuur verschillend instel afhankelijk van mijn baksels. En mijn baksels komen er meestal prima uit. Maar misschien dat ik het met andere instellingen wel perfect kan maken. Of de baktijd kan verkorten. Of als ik weet wat er nog meer mee kan, word ik misschien wel enthousiast om andere recepten uit te gaan proberen. Je kan alleen het beste uit gereedschap halen, als je weet hoe het gereedschap werkt. Dan kun je er optimaal van genieten. Daar ben ik van overtuigd.

Welke rol geef jij geld in jouw leven?

Dus mijn tip. Zie geld als gereedschap, en ontdek stapje voor stapje welke mogelijkheden er zijn. De eerste stap? Ontdek jouw eigen geld overtuiging. Hoe ben jij opgevoed en wat heb je hiervan overgenomen?

Enne… hoe voed jij nu op? En welke geld overtuigingen hebben jouw kinderen?

 

Nieuwsgierig naar meer?

  • Wil jij met jouw kind samen aan de slag met geld? Op deze pagina heb ik enorm veel praktische tips en creatieve opdrachten staan waarmee je spelenderwijs aan de slag gaat met geld.
  • Krijg jouw kind zakgeld? Dan is mijn Tel je geld, zakgeldboek een must. Ondertussen al meer dan 30.000 keer verkocht. Een echt doe boek met de leukste opdrachten om spelenderwijs aan de slag te gaan met geld.
  • En ken je de Kletsboeken van Gezinnig? Echt erg leuk om als cadeautje te geven en een mooie manier om met je kind in gesprek te gaan over allerlei onderwerpen.

Start typing and press Enter to search