Wat vind je van dit idee?

Ik stel voor om naast de spaarpotten ook een gave serie ‘spend’ potten te maken. Waarom? Onze kinderen hebben bijna allemaal een spaarpot op de slaapkamer staan. Het zakgeld, klusjesgeld en/of verjaardagsgeld verdwijnt allemaal in de spaarpot. Maar dan? Hoe moeten kinderen onthouden dat een gedeelte van het geld bestemd is voor een spaardoel, een ander gedeelte misschien voor een goed doel en weer een ander gedeelte voor het uitgeven. Vandaar mijn vraag aan jou. Wat vind je van dit idee? Voor ieder kind niet alleen een eigen spaarpot maar ook een ‘spend’ pot.

Omgaan met geld is iets anders dan sparen

Want ik ben grote voorstander dat kinderen ook leren om geld uit te geven. Als je uitgeeft leer je dat geld een ruilmiddel is. Door te betalen leren kinderen wat de waarde is van geld en ze leren ermee rekenen. En ja, ze maken waarschijnlijk ook foutjes. Alleen maar fijn. Hierdoor denken ze een volgende keer langer na voordat iets wordt gekocht. Geld uitgeven zorgt voor leren keuzes maken. En hoe meer ervaring je opdoet, hoe beter je leert om bewuste keuzes te maken.

Sparen hoort er zeker bij

Als ik vertel over omgaan met geld dan heb ik het vooral over keuzes maken. Keuzes maken over uitgeven en zeker ook de keuze om geld te sparen. Als je grotere aankopen wilt doen en als je een reserve wil hebben dan is sparen essentieel. En sparen is moeilijk. Ik heb hier al eerder een blog over geschreven. Sparen is echt vergelijkbaar met een dieet. Dus als we onze kinderen willen leren sparen dan is het super fijn als je ze leert budgetteren. En helpt het enorm om verschillende potjes te hebben.

Creatief aan de slag

Je kan verschillende potten kopen maar natuurlijk ook heel makkelijk zelf maken. Gebruik bijvoorbeeld glazen potjes met draaidoppen. Een mooi etiket erop met het doel en je bent klaar. Ook op Pinterest staan enorm veel leuke ideetjes.

En heeft jouw kind vooral digitaal geld? Zorg dan voor een betaalrekening én een spaarrekening. Binnen de spaarrekeningen kan je vaak ook nog aparte spaarpotjes aanmaken, dus zo wordt het nog makkelijker gemaakt.

 

Dus…. wat vind je van dit idee?

Start typing and press Enter to search