Mama is gediagnosticeerd met Alzheimer. Een verschrikkelijke ziekte vind ik het. De afgelopen weken slokt de zorg veel tijd en energie op. Gelukkig heb ik heel veel lieve mensen in mijn eigen omgeving die mij aandacht geven in kaartjes, appjes en praktische hulp. Dat is echt enorm fijn.

Maar soms zitten er ook reacties tussen die mij verbazen. Omdat ik het niet aan zag komen of niet had verwacht van een bepaald persoon. Zo ook vandaag. Ik hoop dat ik het goed kan verwoorden op papier, want dat komt altijd anders over dan in de werkelijkheid.

Wat is het nut van financiële opvoeding?

Ik vertelde over het ziektebeeld en alle zorgen die erbij komen. En dat je van deze processen ook altijd leert wat je belangrijk vindt in het leven. Vervolgens kwam deze reactie:

“Ja, misschien leer jij nu wel dat kinderen leren omgaan met geld echt onzin is. Want de belangrijkste zaken in de wereld kan je toch niet kopen met geld.”

Ik hoefde gelukkig niet te reageren omdat deze persoon doordraafde in zijn eigen verhaal, mening en opvattingen. Ik kon ook niet reageren omdat ik geen antwoord had en ook tijd nodig had om deze reactie te verwerken.

Wat betekent leren omgaan met geld?

Ja, hij heeft absoluut gelijk. De belangrijkste zaken in de wereld zoals gezondheid kan je niet kopen met geld. Maar jeetje, wat een bullsh*** dat we daardoor kinderen niet zouden hoeven te leren omgaan met geld. Ik zou zeggen daarom juist wel.

Want doordat mijn ouders (en zij mij) hebben leren omgaan met geld:

  • Hebben mijn ouders nu de keuze om een fijne plek voor mama te vinden.
  • Kan ik nu de bewuste keuze maken om tijd te steken in de zorg voor mijn ouders.
  • Zijn de herinneringen aan mooie en gezellige uitjes en vakanties met ons hele gezin nog dierbaarder geworden.

Hoe rijk ben jij?

Leren omgaan met geld draait om zoveel meer dan om je banksaldo. Het gaat over je doelen en je dromen. Hoe je je geld, tijd en energie wilt uitgeven. Je kan het tenslotte allemaal maar één keer uitgeven, dus het is mega belangrijk om te leren hoe je bewuste keuzes maakt die passen bij jouw doelen.

Er is eigenlijk precies gebeurd wat ik zei. Dat je van deze processen zoveel leert. En dus ook van de reacties en mening van anderen. Wat ik vandaag heb geleerd?

Dat ik nog meer mag delen wat leren omgaan met geld precies inhoudt. En dat zorgt voor een glimlach, want dat vind ik heerlijk om te doen.

En het allermooiste leermoment is eigenlijk dat alle lieve reacties en steuntjes in de rug nog waardevoller worden. Vriendschappen zijn tenslotte ook niet te koop, maar maken je wel schatrijk.

Wil jij kletsen over geld? Of heb je behoefte aan praktische tips om kinderen, jongeren en/of ouders te leren omgaan met geld? Laat het alsjeblieft weten. Ik denk altijd bijzonder graag met je mee. Of het nu gaat over het ontwikkelen van lesmaterialen, het geven van workshops of het trainen van jouw medewerkers. Mail naar welkom@annelouvannoort.nl en ik neem snel contact met je op.

Start typing and press Enter to search