Waarom is lokaal shoppen belangrijk?

Ik heb een haat liefde verhouding met lokaal shoppen. Ja, echt waar. Want ik ben als inwoner én ondernemer grote fan van lokaal shoppen. Ik gun de ondernemers in mijn eigen omgeving de mooiste omzet. Maar tegelijkertijd adviseer ik jongeren om (online) te zoeken naar de beste prijsaanbiedingen, geef je als tip om deze maanden extra te sparen en leg je uit dat zelf koken voordeliger is dan uiteten. Tja, dat staat dus haaks op elkaar. Hoe ga je nu hiermee om?

Wat is lokaal shoppen?

Allereerst begint het met een uitleg. Want kinderen horen de term ‘lokaal shoppen’ regelmatig voorbij komen. Maar wat het precies betekent, waarom lokaal shoppen belangrijk is, is niet echt duidelijk. Dus tijd voor een gesprek. En dat doe je heel makkelijk aan de hand van onderstaande voorbeelden:

  • Lokale winkels steunen vaker de lokale omgeving. Geef een herkenbaar voorbeeld. Misschien sponsort een winkel het sportteam van jouw kind. Of weet jouw kind nog een winkelspeurtocht door de stad, fruit tijdens de wandel 4 daagse of het organiseren van de Koningsmarkt. Al deze activiteiten kosten geld en worden vooral door lokale winkels betaald.
  • Lokaal winkelen is makkelijk omdat de winkel dichtbij is. Heb je bijvoorbeeld voor school een schrift, pen of potlood nodig? Dan heb je deze spullen snel gehaald.
  • Klantvriendelijk staat bij veel lokale ondernemers hoog in het vaandel. Misschien heb je een voorbeeld dat een ruiling of reparatie makkelijk ging. Of misschien weten jouw kinderen nog de winkels waar ze een stukje appel of een plakje worst krijgen.

Lokale winkeliers zijn dus belangrijk voor onze eigen omgeving. Als we lokaal shoppen, heeft een plaatselijke ondernemer omzet, kan een winkel blijven bestaan en heb jij daar uiteindelijk voordeel van.

Wat betekent dit voor je portemonnee?

Door de opkomst van het online shoppen, komt het alleen vaak voor dat online aankopen voordeliger zijn dan fysieke aankopen. Wat adviseer je nu aan jouw kind? Lokaal shoppen omdat jouw kind in een sporttenue van de plaatselijke speelgoedwinkel loopt? Of een voordelige aankoop via internet en het overgebleven geld op de spaarrekening? Veel ouders kiezen  voor dit laatste. We gunnen onze eigen kinderen het voordeel boven het gunnen van omzet aan een lokale winkel. En dat is ook logisch.

Hoe vind je nu de juiste mix?

Maar hoe kan je nu EN de lokale winkel steunen EN je kind leren omgaan met geld. Uiteindelijk draait het om allemaal om keuzes maken en het vinden van de juiste mix. Ik noem een aantal voorbeelden:

  • Bij sommige artikelen zijn er geen of minimale prijsverschillen tussen fysiek en online. Denk bijvoorbeeld aan boeken. Boeken hebben overal een vaste prijs (dit is zelfs bij wet vastgelegd). Dus dit zijn artikelen waarbij je jouw kind kan adviseren om dit bij lokale winkelier te kopen. En het voordeel is ook dat ze dan ook daadwerkelijk bij de kassa staan om te betalen. Dat geeft een veel groter waardegevoel dat thuis een online aankoop.
  • Bij sommige artikelen hangt er meer aan vast dan alleen de aankoopprijs. Denk bijvoorbeeld aan de garantie op een fiets. Stel dat je na een tijdje merkt dat het zadel niet fijn zit. Of dat er een kleine reparatie nodig is. Bij een lokale winkelier gelden vaak andere garanties en vallen sommige reparaties zelfs onder klantenservice. Bij een online winkel zijn deze zaken niet altijd snel of makkelijk op te lossen.
  • Zelf koken is inderdaad voordeliger dan uiteten. Maar uiteten zorgt ook voor een bepaalde sfeer en het is fijn dat je geen tijd kwijt bent met koken en afruimen. En als je geen kookwonder bent, smaakt het ook zeker lekkerder. Kijk of jullie als gezin bijvoorbeeld samen kunnen sparen voor een etentje buiten de deur.

Leren omgaan met geld draait om keuzes maken

Keuzes maken kan alleen als je weet welke keuzes er zijn. En welke consequentie iedere keuze heeft. Daarom is het zo fijn als jij als ouder in gesprek blijft met jouw kind. Dat je uitleg geeft. Dat je vertelt waarom jij ergens voor kiest. Dat je laat zien dat jij ook keuzes maakt en ergens voor spaart. En dus ook over het belang van lokaal shoppen.

Mijn advies: vind de juiste mix tussen geld uitgeven aan de lokale winkelier en tussen geld besparen voor je spaardoelen. Soms is het even puzzelen, maar het kan. Het kan echt.

 

 

 

Start typing and press Enter to search