Waarom is kletsen over geld zo moeilijk?

Ik houd er van om te kletsen over geld. Over hoe iemand geldkeuzes maakt, wat iemands dromen en doelen zijn en om welke geldblunders je achteraf kan lachen. Toch blijkt uit onderzoek dat her nog een taboe ligt op het onderwerp geld. Dit heeft verschillende redenen:

  1. Cultuur en opvoeding: In sommige culturen is het onderwerp geld beschouwd als ongepast of niet gepast om over te praten, vooral in openbare setting. Ouders kunnen ook besluiten om niet te praten over geld met hun kinderen omdat ze denken dat dit te moeilijk is.
  2. Emoties en schaamte: Geld kan emotionele en psychologische spanning veroorzaken, vooral als mensen moeite hebben om hun uitgaven te beheersen of als ze geldproblemen hebben. Dit kan leiden tot gevoelens van schaamte en angst, waardoor mensen minder geneigd zijn om over geld te praten. Hier ga ik snel dieper op in. Want juist voor deze groep zou het zo fijn zijn om te kletsen over geld. Want deze gevoelens van schaamte en angst kunnen letterlijk voor fysieke gezondheidsproblemen zorgen.
  3. Prestige en status: Geld kan worden gezien als een teken van prestige en status, waardoor mensen zich zorgen maken over het uiten van onzekerheid of het niet kunnen overleggen van financiële middelen.
  4. Onderwijs: Het onderwijssysteem leert ons vaak niet hoe we verantwoorde financiële beslissingen moeten maken, waardoor mensen zich onzeker voelen over het onderwerp geld en minder geneigd zijn om erover te praten. Gelukkig organiseert daarom Wijzer in Geldzaken ieder jaar de Week van het geld, zodat ook in het onderwijs aandacht wordt gegeven aan het onderwerp geld.

Kletsen over geld hoeft niet te gaan over moeilijke onderwerpen zoals pensioenen, hypotheken en verzekeringen. Begin lekker laagdrempelig met het raden van een prijs, het vragen aan iemand anders hoeveel zakgeld zij geven of het delen van een interessante aanbieding. Ook dat heeft waarde.PS Ik ben niet helemaal eerlijk. Ik durf ook niet alles te zeggen over geld. Vooral als het gaat over mijn persoonlijke financiën. Mijn banksaldo delen voelt als te intiem. En eigenlijk gewoon als nietszeggend. Want of ik nu 1.000, 10.000 of 100.000 euro op mijn bank heb staan, zegt dit nog niets over mijn geluk en mijn waarde als persoon. Hoe zit dat bij jou?

Start typing and press Enter to search