Waardevolle ouderavonden

Ik verzorg regelmatig lezingen voor ouders. Enorm leuk om te doen en vooral ook heel waardevol. Waardevol voor ouders maar ook voor mezelf. Ik vind het heerlijk om te leren van de praktijkverhalen. Tijdens lezingen komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals sparen, keuzes maken, pinpassen en ook geld verdienen. Bij een ouderavond ontstond er vooral over het laatste onderwerp discussie. Want kun je je kinderen tegenwoordig nog wel op straat sturen voor een heitje voor karweitje.

Waarom kinderen geld laten verdienen?

Niet alle ouders kunnen of willen zakgeld geven. Dat zijn eigen keuzes. Iedereen blijft baas over zijn of haar eigen portemonnee. Maar om kinderen toch te leren omgaan met geld, is de andere optie om ze zelf geld te laten verdienen. En natuurlijk bedoel ik hiermee niet dat we ze fulltime aan de slag moeten laten gaan. Het gaat dan over klusjes doen bij vrienden, familie en mensen uit de straat. Lege flessen wegbrengen, gras maaien, auto wassen, meehelpen in de tuin. Dat soort klusjes.

Ik weet niet wie mijn buurman is

De discussie ontstond doordat ik een moeder een ontkennende en zuchtend geluid hoorde maken tijdens mijn verhaal. Wat bleek, zij woont in een flat waarbij zij niet wist wie haar buren waren. Dus ‘no way’ dat zij haar dochters op pad stuurde voor een heitje voor karweitje. Je kunt tegenwoordig niet voorzichtig genoeg zijn. Oké. Daar was ik nog niet eerder tegenaan gelopen. Ik woon in een dorp waar ik het halve dorp ken. Dus voor mij geen enkel probleem. Maar inderdaad als je in een onbekende omgeving woont dan wordt het een andere verhaal.

Opa’s geven veel te veel

Op het voorstel om dan te kijken of het mogelijk was om kinderen bij familieleden klusjes te laten doen, kwam het volgende verhaal. ‘Mijn vader vindt het veel te leuk als de kleinkinderen op bezoek komen. Dus als ze vragen of ze een klusje mogen doen dan krijgen ze het antwoord, ‘Je moet later al genoeg werken. Hier heb je 5 euro om iets leuks van te kopen’. Kleinkinderen natuurlijk dolgelukkig… maar daar gaat je leermoment.

Aan de slag

Mooi deze ouderavonden. Die zetten mij weer op scherp. Laten zien dat ideeën niet voor iedereen werken. Dat leren omgaan met geld geen standaard abc-tje is. Dat je los van je portemonnee, naar je eigen omgeving, naar je eigen mogelijkheden moet kijken. En dat maakt de ouderavonden altijd ook zo waardevol. Door deze persoonlijke verhalen ontstaan er hele mooie gesprekken. Ouders geven elkaar tips en ideeën, waardoor iedereen nieuwe handvaten krijgt. En de tip van deze avond: ‘Zelf een klusjeslijst maken inclusief bedrag’. O,ja en ook een goed gesprek met opa….

Start typing and press Enter to search