Waar gebruik jij de kinderbijslag voor?

De kinderbijslag is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten die je voor je kind maakt. In de praktijk blijkt dat ouders er verschillend mee omgaan. Vertel eens. Waar gebruik jij de kinderbijslag voor?

Het geld opzij zetten als gift

Er zijn ouders die het bedrag van de kinderbijslag direct overboeken naar een spaarrekening. Een saldo dat op een later moment aan het kind wordt gegeven als gift. Als ze bijvoorbeeld gaan studeren, op zichzelf gaan wonen of bij de aankoop van het huis.

Het geld sparen voor later

Kinderen zijn een flinke kostenpost. Dat weten we allemaal. Maar op sommige momenten nog net een beetje meer. Zoals bijvoorbeeld de overstap naar de middelbare school. De totale kosten voor mobiel, laptop én fiets zijn dan best pittig. Of de kosten voor schoolreisjes, rijbewijs, sportabonnementen enzovoort. Daarom zetten sommige ouders het kinderbijslag bedrag ook op een aparte spaarrekening, maar gebruiken ze het geld op een later moment.

Kinderbijslag contant opnemen

Wist je dat er ook ouders zijn die per kwartaal het geld contant opnemen? Ze bewaren het in een aparte portemonnee. En als ze dan gaan shoppen nemen ze deze portemonnee mee voor de aankopen. Ik heb zelf deze methode nooit gebruikt, maar ik vind deze eerlijk gezegd wel een hele mooie en vooral super duidelijk.

Het geld komt op de grote hoop

En dan heb je ook nog een groep die de kinderbijslag op de betaalrekening laten staan. Het wordt niet bewust opzij gezet, maar wordt ‘gewoon’ gebruikt. En het ene kwartaal is dat voor nieuwe kleding, maar het kan een ander kwartaal ook rustig voor de dagelijkse boodschappen en andere rekeningen zijn. Het verdwijnt tussen alle andere inkomsten en uitgaven.

Maak een bewuste keuze

Er is geen goed of fout. Iedereen mag zelf beslissen hoe de kinderbijslag wordt besteed. Ik vind het zelf alleen jammer als je geen bewuste keuze maakt (lees ook mijn blog: de waarde van keuzes). Dat je bijvoorbeeld over 10 jaar denkt, och had ik het geld maar opzij gezet. Dus zet het voor jezelf eens op een rijtje. Waar gebruik jij de kinderbijslag voor en voelt dat voor jou nog steeds goed? Is het antwoord ja, helemaal prima. Is het antwoord nee, stel jezelf dan de vraag waarom niet. En wat wil je anders doen.

 

In 2020 zijn er een aantal veranderingen op het gebied van kinderbijslag en het kindgebonden budget. Wijzer in geldzaken heeft alles voor je op een rijtje gezet.

Start typing and press Enter to search