Voorkomen is beter dan genezen

Ik ben duidelijk het type ‘voorkomen is beter dan genezen’. Ik ga in aanloop naar een hardloopwedstrijd regelmatig naar een sportmasseur om blessures te voorkomen. Ik slik supplementen om kleine kwaaltjes voor te zijn. Ik ken mezelf ondertussen goed genoeg (dat heeft wat jaartjes geduurd… :)) dat ik weet wanneer ik even op de rem moet staan om mezelf niet voorbij te lopen. En ook zakelijk gezien geloof ik hierin. Ik geloof meer in schuldpreventie dan in schuldhulpverlening.

Haat liefde verhouding met schuldhulpverlening

Begrijp me goed. Ik vind het fantastisch dat schuldhulpverlening bestaat. Dat mensen die het nodig hebben, passende hulp krijgen en zo het leven weer op de rit krijgen. Enorm belangrijk en waardevol. Maar waarom laten we het gebeuren. Waarom kiezen we niet voor schulden voorkomen in plaats van schulden ‘genezen’?

Geldzorgen maken je ziek

Want bij schulden komt zoveel meer kijken dan alleen een negatief geldsaldo. Geldzorgen houden je ‘s nachts wakker. Zorgen voor schaamte. Kosten enorm veel energie. Zorgen uiteindelijk voor ziekte en uitval. Dat blijkt ook uit allerlei onderzoeken (Lees o.a. ‘Schulden vormen ook een probleem voor de maatschappij‘, Nibud). In Nederland zijn er in totaal 272 miljoen euro openstaande schulden. Maar de maatschappelijke kosten (voornamelijk uitkeringen en ziektekosten) van schulden zijn 17 miljard. € 17.000.000.000,-….

De effecten van opgroeien in armoede

En dan heb ik het ook nog niet over het effect op kinderen die opgroeien in armoede. Kinderen groeien op in een gespannen sfeer. Verjaardagsfeestjes worden niet gevierd vanwege kosten. Maar ook naar feestjes toe gaan kan niet, omdat er geen geld is om een cadeautje te geven. Ook hier speelt natuurlijk schaamte een rol. Natuurlijk is het niet erg dat je niet de duurste kleding hebt of de nieuwste mobiel. Maar als je nooit mee kunt doen dan doet dat wel wat met je als kind. Ook dat blijkt uit alle onderzoeken. Kortom als we ons meer gaan focussen op preventie in plaats van schuldhulpverlening is het effect enorm.

Jij gaat thuis aan de slag…

Dus laten we samen van start gaan in 2021. Enne… nog even voor de duidelijkheid. Iedereen kan in de schulden belanden. Jij en dus ook jouw kind. En een schuld is alles onder nul. Dus een tientje of honderd euro is ook een schuld. Daarmee kom je natuurlijk niet terecht bij schuldhulpverlening. Maar lekker is het niet. Dus klets over geld. Met je partner, met je kind, met je omgeving. We kunnen tenslotte nog zoveel (van elkaar) leren.

… dan ga ik dit doen!

Als jij thuis (of in jouw eigen omgeving) gaat kletsen, dan steek ik komend jaar extra energie in mijn contacten bij gemeenten, overheden en onderwijsinstellingen. Als we voorlichting over geldzaken vanuit verschillende hoeken onder de aandacht brengen, dan wordt schuldhulpverlening steeds minder noodzakelijk. Daar ben ik echt van overtuigd. En dat is natuurlijk fijn voor de schatkist. Maar persoonlijk vind ik dat nog veel fijner voor de gezinnen zelf. Een gezonder leven. Hoe fijn is dat!

 

Nieuwsgierig naar meer?

  • Lees een van mijn gelezen blogs: Welke rol speelt geld in jouw leven?
  • Krijg jouw kind zakgeld? Dan is mijn Tel je geld, zakgeldboek een must. Ondertussen al meer dan 30.000 keer verkocht. Een echt doe boek met de leukste opdrachten om spelenderwijs aan de slag te gaan met geld.
  • En ken je de Kletsboeken van Gezinnig? Echt erg leuk om als cadeautje te geven en een mooie manier om met je kind in gesprek te gaan over allerlei onderwerpen.

 

Start typing and press Enter to search