De basis van leren omgaan met geld is weten wat de waarde is van geld. Vroeger heb jij de waarde van geld geleerd waarschijnlijk zonder dat je het in de gaten had. Echt waar. Jij zag veel betalingen met munten, bankbiljetten en misschien wel cheques. Deze betaalmiddelen stonden gelijk aan goedkoop of duurdere aankopen. Jouw kind ziet nu vooral pinbetalingen. De werkwijze voor 4 of 400 euro pinnen is exact hetzelfde. Er verandert niets in de portemonnee en niets aan de vorm of kleur van de pinpas.

Hoe leer je jouw kind wat de waarde is van geld?

1. Laat kinderen regelmatig geld tellen. Kieper de spaarpot om, maak stapeltjes van munten en bankbiljetten. Tel samen het geld en jouw kind weet meteen hoe rijk hij of zij is.

2. Laat je kind een artikel afrekenen in de winkel. Bij voorkeur geef je het geld zo precies gepast mogelijk. Kinderen vinden afrekenen bij de kassa reuze leuk en ze zien hoe geld werkt. Jouw kind geeft geld en je krijgt er een artikel voor terug.

3. Wat ook ontzettend leuk is om te doen is prijzen raden. Laat je kind tijdens de lunch prijzen raden van de producten die op de tafel staan. Of laat ze 4 artikelen op een rijtje zetten in volgorde van de prijs. Enne… weet jij zelf de prijzen? Anders vooraf even checken.

Weetje

Op de achterzijde van munten staan verschillende afbeeldingen. Laat je kind alle verschillen ontdekken. Wie weet uit welk land de munten komen?

Start typing and press Enter to search