Tip! Belasting terugvragen voor jongeren

Heeft jouw kind als scholier of student een bijbaantje? Dat is het slim om belastingaangifte te doen. Daarmee krijgt jouw kind misschien wel een deel van de belasting terug. Ook als ze stage lopen en een stagevergoeding krijgen hebben ze hier recht op. Dus zeker de moeite waard om je hier samen in te verdiepen.

Samen aan de slag

Ondanks alle goede bedoelingen van ons als ouders, is het echt belangrijk om deze belastingaangifte samen in te vullen. Ook dit is een onderdeel van jouw financiële opvoeding om jouw kind te leren omgaan met geld. Doorloop samen alle stappen zodat jouw kind het later ook zelfstandig kan doen. En natuurlijk vooral fijn als je meekijkt zodat je zeker weet dat alles goed wordt ingevuld zodat ze geen geld mislopen.

Belastingaangifte

Als jouw kind werkt wordt er op het salaris loonbelasting (= belasting en sociale premies) ingehouden. Scholieren betalen vaak teveel loonbelasting. Op het einde van het jaar kan dit precies worden berekend. Als ze teveel loonbelasting hebben betaald, hebben ze recht op teruggave.

Op de site van Mijn Belastingdienst kunnen jullie het aangifteprogramma doorlopen. Er is trouwens ook een app.

Wist je niet dat je belasting terug kunt vragen? Wees gerust. Je kunt nog voor de afgelopen 5 jaar belasting terugvragen.

Wat hebben jullie nodig?

Om een belastingaangifte te kunnen doen hebben jullie het volgende nodig:

  • DigiD code. Dit is een persoonlijke code dus net zo geheim als een pincode. Een DigiD code kan hier worden aangevraagd.
  • Een burgerservicenummer.
  • Een bankrekeningnummer.
  • De jaaropgave(n) van het bedrijf waar je hebt gewerkt.

Let op! Heeft jouw kind wel gewerkt maar geen arbeidscontract? Dan werkt jouw kind zwart. De werkgever betaalt in dat geval geen belasting en er kan geen belasting worden teruggevraagd.

 Wat ga je doen met het geld?

Heeft jouw kind recht op Belastingteruggave? Overleg wat hij of zij met dit geld gaat doen. Het is jammer als het geld ‘gewoon’ op de betaalrekening komt en verdwijnt tussen de reguliere uitgaven. Deze extra’s zijn juist zo fijn om specifieke spaardoelen te behalen.

 

Start typing and press Enter to search