Met Tel je geld is mijn avontuur als ondernemer begonnen. Ik was al wel ondernemer maar Tel je geld zorgde voor de richting. Hoe dit zo is gekomen vertel ik je graag.

Hoe het allemaal begon…

Ik heb 14 jaar met ontzettend veel plezier bij Schoenenreus gewerkt. Echt een heerlijk bedrijf waar ik nog steeds goede herinneringen aan heb. Fijne collega’s, uitdagende werkzaamheden, echt een plek waar ik me helemaal thuis voelde. Maar op het moment dat de directie veranderde en daar natuurlijk ook veranderingen bij hoorden, paste het bedrijf niet meer bij mij. Tijd voor iets nieuws. Ik werd aangenomen bij Beter Bed voor een nieuwe functie. Maar helaas werd ik 1 dag voor de start verrast met de mededeling dat ik in mijn proeftijd (waar ik dus nog niet eens aan was begonnen) werd ontslagen. Ik wist niet eens dat dit kon en mocht. Niet echt een staaltje van goed werkgeverschap maar ja, wat doe je daaraan. Vechten zou niets helpen en alleen maar heel veel energie kosten. Dus nachtje huilen, nachtje woedend en daarna vooral door.

Hoe nu verder?

Ik ben niet iemand die lang blijft hangen in tegenslagen. Tuurlijk doet het zeer en maakt het je onzeker, maar ik heb zelf geen grip of invloed in de beslissingen die anderen nemen. Gelukkig heb ik wel keuze in mijn beslissingen. Dus toen kwam de wens voor ondernemerschap toch weer bovendrijven. Ik weet niet waar het vandaan komt, maar ergens heb ik altijd al eigen ondernemer willen worden. En misschien was dit ontslag wel het duwtje in de rug dat ik nodig had om de knoop door te hakken.

Op zoek naar opdrachten

Zo is op 1 juli 2010 Tip & Top projectenbureau ontstaan. Met als visie om onderwerpen die moeilijk zijn of moeilijk lijken toegankelijker te maken. Ik had het geluk dat diverse marketing en communicatie opdrachten al snel mijn kant op kwamen zodat ik ook echt kon starten. In die zelfde tijd was ik echter als moeder ook op zoek naar antwoorden op vragen over zakgeld. Onze oudste dochter kreeg de zakgeldleeftijd, maar hoe werkt zakgeld nu precies?

Hoe werkt zakgeld?

Na veel lezen en zoeken kwam ik er achter dat er op dat moment maar weinig te vinden was over zakgeld. Er was wel informatie beschikbaar maar vooral ook heel veel negatieve of belerende info. Zo moet het, pas op, wees voorzichtig, doe dit niet. Ik werd er zelf niet heel gelukkig van en van het idee om mijn kinderen zo iets ‘zwaars’ te moeten leren werd ik ook niet enthousiast. Door de hele zoektocht kwam ik er achter dat leren omgaan met geld  essentieel is voor onze kinderen. Hoe we het ook wenden of keren, geld speelt iedere dag een rol in ons leven. En geld is natuurlijk vooral ook heel erg leuk. Met geld kun je dromen uit laten komen.

De geboorte van een idee

Door alle info die ik ondertussen had en door alle puzzelstukjes met elkaar te verbinden, ontstond het idee voor een eigen boek, Tel je geld. En de flow was zo enorm goed, dat het schrijven, het ontdekken, het uitgeven geen enkel obstakel was. Ik was er helemaal klaar voor. Dit boek zou er komen. En als het een flop werd, werd het mijn flop. En als het een topper werd dan zou dat geweldig zijn.

Oeps… hoeveel heb ik besteld?

Na maanden werken en wachten was het moment dan eindelijk daar dat de bestelling werd afgeleverd. Op dinsdagochtend kwam er een mega vrachtwagen de straat ingereden die niet eens de bocht in ons Plantsoentje kon maken. Dus dat betekende uiteindelijk dat we met onze bakfiets tussen thuis en de vrachtwagen op en neer moesten fietsen om alle boeken thuis te krijgen. Maar jee, er leek geen einde aan de dozen te komen. Ik wist dat mijn ouders in ieder geval 1 exemplaar zouden kopen, maar hoe kreeg ik de andere 1.999 exemplaren verkocht???

Bestelling van het Koninklijke huis

Dus dat betekent volop aan de bak met de marketing. En dat lukte. Met krantenartikelen (social media stond toen nog in de kinderschoenen…), interviews, enthousiaste boekenwinkels uit de omgeving, ging het razendsnel. Ook in tijdschriften zoals LINDA en JAN kreeg Tel je geld een plekje. En toen was daar een bestelling van het Koninklijke huis. Echt heel bijzonder. Dat pakketje heb ik met een hele grote glimlach naar het postkantoor gebracht (ja,ja, ook die hadden we toen nog :)).

Kennis willen delen

Door de aandacht rondom Tel je geld kwam ik in contact met interessante mensen, bijzondere bedrijven en ook met de Week van het Geld organisatie. De springplank om mee te mogen denken bij grote projecten en opdrachten uit te mogen voeren. Natuurlijk ook weer ontzettend spannend om als zelfstandige ondernemer bij machtig mooie bedrijven aan de tafel te zitten. Maar dan ontdek je dat als je kennis hebt en vooral kennis wilt delen, er enorm veel kansen zijn. Die je ook worden gegund en waardoor je na 10 jaar nog steeds met veel dezelfde mensen samenwerkt.

Tel je geld 2.0

Tel je geld ging de eerste jaren enorm qua verkopen. Binnen no time had ik het boek meer dan 25.000 keer verkocht. Als ik het nu typ realiseer ik me nogmaals hoeveel dit is. Een bestseller durf ik het daarom ook wel te noemen. Door alle nieuwe projecten ging de verkoop weer meer naar de achtergrond, maar ik merkte dat er nog steeds vraag bleef. Als het ergens was uitverkocht kreeg ik persoonlijke mailtjes of telefoontjes van boekenwinkels. Dus voor mij reden om Tel je geld weer op te frissen en opnieuw de aandacht te geven die het verdient.

Cadeau idee

Maar goed, nu heb ik een heel blog geschreven over hoe trots ik ben op Tel je geld, maar nog niets verteld over de inhoud. Dus wat is Tel je geld? Tel je geld is een zakgeld boek voor kinderen. Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar te gebruiken, maar als cadeautje vooral geschikt voor 7 t/m 10 jarigen.

In het boek is er ruimte om een eigen geld administratie bij te houden. Hoeveel geld zit er in je spaarpot, hoeveel geld komt erbij en hoeveel gaat er uit. Jullie kunnen samen een zakgeldcontract invullen. Er is ruimte voor verlanglijstjes, voor spaarlijstjes en voor klusjescontracten. Kortom een echt doe boek waarmee kinderen spelenderwijs meer leren over geld. Het is super leuk opgemaakt zodat zowel  jongens als meisjes het leuk vinden om in te werken. De prijs is € 9,95. Ik heb de prijs bewust zo laag mogelijk gehouden zodat het ook nog betaalbaar is om als cadeautje te geven. Leuk voor verjaardagen, bijzondere momenten maar ook bij het starten met zakgeld geven.

Interesse? Bestel Tel je geld.

Annelou van Noort logo

 

  • Pssst… op zoek naar meer tips hoe je kinderen leert omgaan met geld? Volg mij op Instagram.
  • Naast Tel je geld heb ik nog meer gratis en betaalde producten. Kijk hier voor het complete aanbod.

 

Start typing and press Enter to search