Ik beken. Ik ben echt geen fan van spelletjes spelen. Waarom? Mijn moeder en zus zijn echte spelletjeskampioenen. Hoe goed ik ook mijn best deed, winnen was nooit een optie. Dus het plezier in spelletjes spelen is steeds meer verdwenen. Met kerstmis 1997 heb ik Triviant gewonnen en die datum staat dus nog steeds in mijn geheugen gegrift. En eerlijk gezegd, ik mis ook compleet de competitiedrang. Ik ben meer van het samen leren en verder komen, dan concurreren.

Spelenderwijs leren

En toch ga ik jullie nu vragen om regelmatig spelletjes te spelen met je kind. Waarom? Omdat spelletjes spelen echt heel goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen leren bepaalde basisvaardigheden zoals om wachten op je beurt, voor langere tijd op te letten en hoe het voelt om te winnen en te verliezen. Maar kinderen leren ook tellen, rekenen, keuzes maken, tactieken bedenken. Kortom bijzonder waardevol.

Gebruik spelletjes om te leren omgaan met geld

Er zijn heel veel mooie spellen te koop. Niet altijd goedkoop, maar de meeste spelletjes gaan wel levenslang mee. Dus dat maakt het weer aantrekkelijker. En wist je dat er ook spelletjes zijn die geld als thema hebben? Wat denk je van:

  • Loco Maxi. Ken je de loco dozen nog? Er is ook een versie rekenen met geld. In deze boekjes staan heel veel verschillende rekenopdrachten. Je leert nog niet omgaan met geld, maar je geld kunnen tellen is natuurlijk een hele belangrijke basis. Ze zijn er voor groep 4 t/m groep 7.
  • Familie Poen. Een kaartspel voor kinderen vanaf 5 jaar, waarbij ze goed leren tellen. Een kaartspel dat maximaal 20 minuten duurt. Je kunt het als gezin spelen maar broers en zussen ook samen. Door de prijs van € 9,95 ook heel geschikt om als cadeautje te geven.
  • Monopoly. Dit spel kent (denk ik) iedereen. Er is ook een speciale junior editie. Je leert op de leukste manier geld verdienen en winnen. Bij de ‘classic’ editie komt er wel meer tactiek om de hoek kijken. Dus vanaf 8 jaar zou ik voor de classic editie gaan.
  • Levensweg. Met dit spel leren kinderen (en grote mensen trouwens ook) om keuzes te maken. Enorm belangrijk in het echte leven. Er is een elektronische versie waarbij er niet meer met contant geld wordt gespeeld maar met een pinpas. Dat is qua uitvoering voor kinderen natuurlijk nog leuker. Je bent langer bezig met dit spel, dus je speelt het niet even snel tussendoor.

Allemaal leuke spelletjes voor op verlanglijstjes (verjaardagen, decembermaand). En zoek vooral ook eens bij de kringloopwinkels. Hier kun je ook nog weleens geluk hebben. Dan heb je een mooi spel voor een kleinere prijs.

Mijn tactiek…

En hoe ik dan spelletjes speel met de kinderen? Eerlijk gezegd te weinig, maar ik laat het graag over aan de spelletjeskampioenen oma Mieke, tante Marieke en andere familieleden. Dan zorg ik wel voor het drinken en lekkers op tafel…

Welke spelletjes zijn bij jullie thuis favoriet?

 

 

Start typing and press Enter to search