‘Waar was ik ook alweer voor aan het sparen?’ is een vaak gestelde vraag van een kind. Of het hele jaar door hebben kinderen cadeau ideetjes, maar vlak voor de verjaardagsdatum weten ze niets meer te bedenken. Heb ik trouwens zelf ook last van…

Spaardoelen opschrijven
Wat is nu belangrijk? Het is belangrijk om spaardoelen op te schrijven. Ook al zijn ze nog zo klein of juist heel groot (mijn dochter heeft een spaarpotje met de titel ‘Range Rover’). Spaardoelen visueel maken is namelijk een kans om je kinderen te leren om bewuste keuzes te maken.

Stappenplan voor je kind

  • Schrijf het spaardoel op. Bij voorkeur op een los papiertje.
  • Omschrijf het artikel zo duidelijk mogelijk.
  • Plak er eventueel een plaatje bij.
  • Noteer het prijskaartje.
  • Reken uit wat de spaartijd voor dit artikel is. Hoeveel weken zakgeld heb je nodig om dit artikel te kunnen kopen?

Voor oudere kinderen werkt het bijhouden van spaardoelen ook prima op de mobiele telefoon (kunnen ze ook makkelijk een foto toevoegen). Maar voor kleine kinderen werkt pen en papier nog steeds het beste. Dan is het het meest zichtbaar.

Spaardoelen op het prikbord
Hang alle spaardoel briefjes op een prikbord, aan de koelkast of op de deur. Door alle spaardoelen op een rijtje te krijgen zie je in een oogopslag wat de wensen zijn. Het wordt duidelijk voor welk artikel ze het langste moeten sparen. En welk artikel ze misschien nu al kunnen kopen. Ze kunnen ook beslissingen nemen over welk artikel het meeste prioriteit krijgt. Waar willen ze het liefste voor sparen? En als ze na een tijdje na de spaardoelen kijken, komen ze er misschien achter dat een bepaald artikel toch minder interessant is. Deze kunnen ze dan wegstrepen. Helemaal prima. Ook hiervan leren ze. Want ze hebben bewust stil gestaan en dat is waar het om gaat. Dat we onze kinderen leren dat ze geld maar 1 keer kunnen uitgeven. En dat het verstandig is om hier goed over na te denken.

Spaardoel gehaald?
Heeft je kind het spaardoel gehaald? Stop het briefje dan in de spaarpot. Als jouw kind dan het geld gaat tellen, worden ze weer herinnerd aan een aankoop. Dan blijft zichtbaar waar het geld is gebleven.

Waarde van geld
Enne… de spaartijd uitrekenen is ook een goede methode om kinderen de waarde van geld bij te brengen. Als ze uitrekenen dat ze voor een iPad misschien wel meer dan 3 jaar moeten sparen dan realiseren ze zich veel beter, dat het een heel kostbaar artikel is. En dat het dus ook geen cadeautje is om aan de buurvrouw te vragen voor je verjaardag…

Start typing and press Enter to search