5 Tips voor spaardoelen

Kinderen vragen zich vaak af waar ze voor sparen en hebben het hele jaar door cadeau-ideeën, maar vlak voor hun verjaardag weten ze niets meer te bedenken. Herkenbaar? Het is belangrijk om kinderen te leren bewuste keuzes te maken en te leren omgaan met geld. Hieronder vind je handige tips om jouw kinderen te helpen bij het stellen van spaardoelen.

Stap 1: Schrijf het spaardoel op

Of het nu gaat om een klein of groot spaardoel (zoals een Range Rover, zoals mijn dochter heeft), het is belangrijk om het op te schrijven. Noteer duidelijk het artikel en de prijs, en bereken hoeveel weken zakgeld er nodig zijn om het te kunnen kopen.

Stap 2: Maak de spaardoelen visueel

Hang de spaardoelen op een prikbord, de koelkast of de deur. Door alle doelen op een rijtje te zetten, krijg je in één oogopslag inzicht in de wensen van je kinderen. Ze kunnen dan ook zelf beslissen welk artikel de hoogste prioriteit krijgt. Het is goed om hen te leren dat geld maar één keer kan worden uitgegeven en dat het verstandig is om hier goed over na te denken.

Stap 3: Houd de voortgang bij

Voor oudere kinderen werkt het bijhouden van spaardoelen op de mobiele telefoon, maar voor kleine kinderen is pen en papier het beste. Laat je kinderen het spaardoel-briefje in de spaarpot stoppen als het doel is bereikt. Zo blijft het zichtbaar waar het geld naartoe gaat en leren ze de waarde van geld.

Door deze stappen te volgen, leren kinderen bewuste keuzes te maken en de waarde van geld te begrijpen. Ze zullen merken dat ze langer moeten sparen voor duurdere producten en kunnen zelf prioriteiten stellen. Een goede basis voor de toekomst!

Wil je meer lezen?
Lees dan het blog Hoeveel zakgeld moet je je kinderen geven? Tips en richtlijnen

Start typing and press Enter to search