Regel een spaarrekening voor je kind

Ik kan het niet vaak en vooral niet dringend genoeg benadrukken; regel alsjeblieft een spaarrekening voor je kind. En dan bedoel ik niet een spaarrekening waar jij op spaart voor je kind. Maar ik heb het over een eigen spaarrekening voor je kind. Zodat je kind niet alleen een eigen betaalrekening heeft maar ook een eigen spaarrekening. Ik leg het uit waarom ik dit zo enorm belangrijk vind.

Een spaarrekening helpt bij het leren budgetteren

Als een kind alleen een betaalrekening heeft dan is het moeilijk om overzicht te houden. Want welk gedeelte van het saldo is nu vrij besteedbaar, welk deel moet je reserveren voor bijvoorbeeld aankomende verjaardagsfeestjes en welk deel is bestemd voor een specifiek spaardoel. Hoe meer spaardoelen er komen en hoe meer ‘verplichtingen’, hoe moeilijker het wordt om overzicht te houden. Een enthousiast foutje omdat het saldo toch hoog genoeg is, is dan snel gemaakt. Met een spaarrekening voorkom je deze foutjes.

Online spaarpotjes maken het sparen makkelijker vol te houden

Open je een betaalrekening voor je kind? Open dan ook direct een spaarrekening. Vertel aan je kind dat een betaalrekening eigenlijk een online portemonnee is. Dit is het uitgeefpotje. De spaarrekening is de online spaarpot. Deze is bedoeld voor alle spaardoelen die je hebt. Binnen bijna iedere spaarrekening kan je tegenwoordig spaarpotjes aanmaken. Ieder spaardoel krijgt een eigen spaarpotje. Zo is direct duidelijk hoeveel geld je al hebt gespaard en hoeveel er nog nodig is. Werkt echt heel aanstekelijk. Als je ziet dat je een doel bijna hebt gebruikt, stimuleert dit om over een volgende aankoop extra na te denken. Heb ik het echt nodig of zal ik het spaardoel volmaken?

Een spaarrekening beschermt jouw kind ook tegen geldboeven

Ik adviseer kinderen altijd om het saldo op de betaalrekening laag te houden. Alles wat boven een bepaalde grens komt, zet je direct weg op je spaarrekening. Waarom? Een pinpas en veel digitale gegevens, geven alleen toegang tot de betaalrekening. Dus mocht de pinpas onverhoopt in handen vallen van een geldcrimineel, dan ben je alleen het geld op de betaalrekening kwijt. Nog steeds zeer, maar minder pijnlijk dan dat ook het spaarbedrag kwijt is. Houd het saldo op de betaalrekening standaard laag. Heb je extra geld nodig? Met de bankenapp heb je in een paar seconden geld overgemaakt van spaar- naar betaalrekening.

De naam budgetrekening werkt misschien beter

De naam spaarrekening werkt op dit moment tegen omdat de rente zo extreem laag is. Dus een spaarrekening lijkt niet meer nuttig. Maar echt, het is een enorm waardevol hulpmiddel om je kind beter te leren omgaan met geld. Probeer het gewoon. SNS, RegioBank, ASN en nog meer banken hebben gratis kinderrekeningen. Niet meer twijfelen. Echt doen.

Start typing and press Enter to search