Volgens mij is het een paar jaar geleden geweest dat ik dit verhaal heb gehoord. Een verhaal van een vader die zorgde dat zijn dochter altijd een nooduitgang had. Ik vond het geweldig en heb het verhaal dan ook al vaak doorverteld.

Het verhaal
De sociale druk is enorm groot voor onze kinderen. Ondanks dat wij afspraken met ze maken, ondanks een goede relatie met je kind, kan het nog steeds voorkomen dat ze in situaties terecht komen waarbij ze zelf niet meer weten hoe ze hier uit moeten komen. Bijvoorbeeld als een hele vriendengroep besluit om na een feestje niet gezamenlijk naar huis te fietsen, maar om nog ergens te gaan chillen. Jouw kind heeft hier geen zin in, maar je hebt ook de afspraak gemaakt om nooit alleen naar huis te fietsen. Dus wat moet jouw kind dan doen?

De oplossing
De vader uit het verhaal had de ultieme oplossing. Als zijn dochter op een plek was waar ze liever niet wilde zijn, stuurde ze hem een whatsapp bericht met alleen een x. Vervolgens speelde de vader een ‘boze vader’ rol door te eisen dat ze nu naar huis moest komen en dat ze moest vertellen waar ze was. Voor zijn dochter de mogelijkheid om zuchtend tegen haar vrienden te zeggen ‘Pfff…. Ik moet naar huis. Mijn vader is boos’. Wat de vriendengroep herkende en dus alleen maar voor begrip zorgde. En voor haar vader de mogelijkheid om zijn dochter veilig op te halen.

Afspraak
En de gouden afspraak was dat de vader niet meer ging vragen waarom of hoe zijn dochter daar terecht was gekomen. Het feit dat zijn dochter de x stuurde, betekende al dat ze zelf bewust was van haar fout. Daar hoefde niet nogmaals over gesproken te worden. Op deze manier bleef de stap om een x te sturen, een makkelijk te nemen stap. En voor de vader natuurlijk een heel fijn gegeven dat zijn dochter wist dat hij er altijd voor haar zou zijn.

Mooi
Ik vond het een mooi verhaal. Het gaat over open communicatie zodat kinderen weten dat ze altijd bij ouders terecht kunnen. Ook bij minder geweldige acties. Het gaat over begrip hebben voor sociale druk. Het gaat over vertrouwen in elkaar. Mooi, heel mooi.

Start typing and press Enter to search