Let op! Ik ben geen financieel expert. Ik geef geen beleggingstips of hypotheekadvies. Mijn missie is om ouders te leren hoe belangrijk en tegelijkertijd makkelijk het is om kinderen te leren omgaan met geld. Met heel veel plezier en enthousiasme steek ik hier veel tijd in.

Leer om bewuste keuzes te maken

Geld beïnvloedt tenslotte ieders aspect van ons leven. We kunnen voor grote geldvraagstukken terecht bij professionele adviseurs. Maar uiteindelijk blijft het wel gaan om JOUW geld. Dus je bent het eerlijk gezegd aan jezelf verplicht om je te verdiepen in geldvraagstukken. De professional kan aangeven welke keuzes jij hebt, maar jij bent degene die de (bewuste) keuze maakt.

Alles wat je aandacht geeft groeit

Iedereen kent het gezegde ‘alles wat je aandacht geeft groeit’. Dat geldt niet alleen voor relaties, carrière en vriendschappen, maar ook voor je geld. Als je bewuster stilstaat bij jouw geldkeuzes, groeit jouw geld. Dat hoeft niet altijd groeien in de term van ‘meer geld’ te zijn, maar zeker in de term van ‘bewustwording’. Meer genieten van je geld omdat je ergens bewust voor kiest.

Ga aan de slag

Het is natuurlijk niet zo, dat alleen lezen over een onderwerp voldoende is. Alleen als je er echt mee aan de slag gaat. Tips uitproberen, zoeken naar oplossingen die bij jou passen, gaat het pas werken. En weet je wat het fijne is. Dit is echt geen dagtaak. En je hoeft er ook geen universitaire opleiding voor te volgen. Begin lekker klein. Door bijvoorbeeld eerst te kijken waar je deze week je geld aan hebt uitgegeven. Zonder oordeel of het goed of fout is. Gewoon alleen weten waar je geld naar toe gaat.

Stapje voor stapje werkt het beste

En als je gevoel, je relatie met geld wat fijner gaat voelen dan kun je kijken naar vervolgstappen. Wil je meer controle over je uitgaven? Meer inzage in je vaste lasten? Behoefte aan meer inkomsten? Aandacht voor sparen voor een vakantie, nieuwe huis of je pensioen? Wil je gaan beleggen? Het kan allemaal. Maar mijn advies is nooit alles tegelijkertijd. Pak het stapje voor stapje aan zodat het vol te houden is en je je kan focussen. (lees ook het blog: Geld dieet)

Ouders zijn waardevolle rolmodellen

Waarom ik wil dat ouders aan de slag gaan met geld? Dat is eigenlijk heel logisch. Ouders zijn en blijven het allerbelangrijkste rolmodel voor kinderen. Ik kan nog zoveel gastlessen geven op basisscholen, maar met 1 uurtje les per jaar is het effect te klein. Natuurlijk helpen alle kleine beetjes, maar echt leren omgaan met geld lukt niet in 0,0001% van een heel jaar. Ik heb ouders nodig. Ouders die het goede voorbeeld geven. Zodat kinderen bewust maar vooral onbewust de gewoontes overnemen van ouders. (lees het blog: De waarde van keuzes)

Mijn missie

En dat maakt mijn missie. Met slimme tools, praktische tips en creatieve opdrachten laat ik ouders zien, hoe ontzettend waardevol en leerzaam het is om kinderen te leren omgaan met geld. Vervolgens kunnen ouders én kinderen een eigen weg uit stippelen. Zo wordt die financiële opvoeding een gezamenlijk avontuur. Samen ontdekken, samen leren, samen groeien … Ik ben er van overtuigd dat kinderen daar de rest van hun leven profijt van hebben!

Nieuwsgierig naar meer?

  • Lees mijn blog over sociale druk op de basisschool.
  • Krijg jouw kind zakgeld? Dan is mijn Tel je geld, zakgeldboek een must. Ondertussen al meer dan 30.000 keer verkocht. Een echt doe boek met de leukste opdrachten om spelenderwijs aan de slag te gaan met geld.
  • En ken je de Kletsboeken van Gezinnig? Echt erg leuk om als cadeautje te geven en een mooie manier om met je kind in gesprek te gaan over allerlei onderwerpen.

Start typing and press Enter to search