Mijn money mindset

Hoe jij denkt over geld is aangeleerd. Je hebt een mening gevormd door je eigen gedachtes maar vooral door de overtuigingen van anderen. Soms bewust maar ook heel vaak onbewust. Een money mindset is nooit goed of fout. Het is alleen belangrijk om te weten wat jouw money mindset is. Omdat deze mindset invloed heeft op jouw geldkeuzes. Jouw money mindset is onder andere ontstaan door de overtuigingen van jouw ouders. Jouw kinderen ontwikkelen een eigen money mindset door jouw overtuigingen.

Money mindsets kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Geld moet rollen. Ik leef maar een keer.
  • Geld maakt zeker gelukkig(er).
  • Mensen met veel geld zijn niet gelukkig.

Mijn verhaal

De money mindset die ik had bestond uit twee pijlers:
• Hard werken voor je geld.
• Zorg voor een goed gevulde spaarrekening.
Helemaal niets mis mee. Maar het belemmerde me wel in de keuze om ondernemer te worden (= verlies van veiligheid) en om te genieten van geld (= schuldig voelen om geld uit te geven). En ik belemmerde uiteindelijk ook mijn kinderen. Door ze bijvoorbeeld niet te laten kopen wat zij zelf met zakgeld wilden kopen. Voor mijn gevoel om ze te beschermen tegen onnodige aankopen. Maar eigenlijk ontnam ik ze een keuze en een leermoment.

Ontdek jouw money mindset

Ontdek jouw money mindset. Niet alle vragen zijn een twee drie te beantwoorden. Ze hebben soms tijd nodig. Dus pak een kop thee met een stuk chocolade en ga op een lekkere plek zitten. Of misschien helpt het jou wel om een rondje te wandelen of te hardlopen. Gun jezelf de tijd.
– Wat is jouw eerste geldherinnering?
– Hoe gingen jouw ouders om met geld?
– Welke geld overtuigingen heb jij vanuit jouw jeugd meegekregen?
– Herken je jezelf hier nu nog in?
– Hoe vind je dat jij nu omgaat met geld?
– Wat betekent geld nu voor jou?
– Wat wil jij graag doorgeven aan jouw kind?

Ben je tevreden over jouw money mindset? Fijn. Ga vooral zo door.
Ben je niet tevreden over jouw money mindset? Denk na. Waarom ben je niet tevreden en waar zitten dan jouw beperkende overtuigingen of blokkades.
Of is het fijner om te kijken naar welke money mindset je wilt hebben? Heb je een rolmodel waar je naar kunt kijken? Wat inspireert? Welke dromen en doelen heb je?

Tip! Vraag ook eens aan je partner, broers, zussen, vrienden welke money mindset ze hebben. #waardevollegesprekken

Ontdek de money mindset van jouw kind

Enne… weet jij wat de money mindset is van jouw kind? Ontdek het door vragen te stellen. Zoals:

– Wat is jouw eerste geldherinnering?
– Wat vind jij van geld?
– Ben jij een spaarder of een uitgever?
– Wat zou jij doen met een miljoen?
– Je mag 1 wens doen. Wat wens jij?

Als je meerdere kinderen hebt kan het zo zijn dat ze verschillende mindsets hebben. Tenminste mijn drie kinderen hebben ondanks dezelfde opvoeding, hele andere mindsets. En dat is prima. Het mooie van deze vragen is dat je met elkaar in gesprek gaat. En dat is het allerbelangrijkste.

Start typing and press Enter to search