Hoe leer je kinderen sparen?

Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld: hoe leer je kinderen sparen? Ik deel graag mijn stappenplan. Enne… bij grote mensen werkt het ook.

Stappenplan: hoe leer je jouw kind sparen:

  1. Bepaal het spaardoel. Begin met kleine doelen. Voor oudere kinderen mag het best een doel zijn voor de lange termijn.
  2. Maak een foto van het doel. Bewaar het op een zichtbare plek. Wat ook heel goed werkt is om het plaatje in je portemonnee te stoppen of als screensaver van je mobiel.
  3. Schrijf het bedrag op.
  4. Waarom wil jouw kind hiervoor sparen? Dit is een belangrijke stap. Als je weet waarom je ergens voor spaart, is het makkelijker vol te houden.
  5. Bedenk hoe je aan het geld wilt komen. Zakgeld, extra klusjes, minder geld uitgeven.
  6. Maak een apart spaarpotje (glazen pot met etiket of kaartje). Dan gaat het geld ook visueel duidelijk in een apart potje.
  7. Tel regelmatig hoeveel geld er al in het spaarpotje zit.

En het allerleukste: Maak van het moment dat het spaardoel is bereikt een feestje.
Laat je kind zelf afrekenen, laat het cadeau inpakken, maak een foto van je kind met het cadeautje. Door het speciaal te maken wordt het waardevol en is het leuker om weer opnieuw te beginnen met sparen.

Maak je eigen spaarmeter!

Wil je het nog inzichtelijker maken? Ga dan voor een spaarmeter. Reken uit hoeveel weken er gespaard moet worden en zorg voor een meter waarbij er iedere week een vakje ingekleurd kan worden. Leuk om te doen en zo zien ze precies hoe lang ze nog moeten sparen.

spaarpot

Download hier deze gratis spaarmeter

Nieuwsgierig naar meer?

  • Lees mijn favoriete blog over nadenknachtjes.
  • Wil je vaker samen aan de slag met je kind? Ik heb een pagina geschreven vol met ideeën en complete stappenplannen. Lees maar eens, ik weet zeker dat er iets tussen zit wat bij jou past.
  • Ken je het boek ‘Think and Grow Rich‘? Een klassieker over persoonlijke ontwikkeling en succes. Het boek leest makkelijk weg en heeft enorm veel waardevolle tips. Zowel verkrijgbaar in het Nederlands als in het Engels.

Start typing and press Enter to search