Leren omgaan met geld #tip32

Weet je wat ik het allerbelangrijkste vind bij het leren omgaan met geld? Dat je kind weet dat er altijd keuzes zijn. Dat keuzes niet zo snel goed of fout zijn, maar dat iedere keuze een consequentie heeft voor je portemonnee (korte termijn) of spaarpot (lange termijn).

Hoe moeilijk is het om keuzes te maken?

Keuzes maken is best moeilijk. Want vaak wordt je door een specifieke gebeurtenissen bevangen. Dat je bijvoorbeeld in de winkel eindelijk het shirtje ziet hangen waar je al heel lang naar op zoek was. Of dat het zonnetje voor het eerst schijnt en je vrienden vragen of je mee gaat naar het terras. En dat je dan niet alleen een drankje pakt maar ook nog die heerlijke schaal nachos erbij.

Verleidingen liggen altijd op de loer

Daarnaast is het ook nog eens zo dat veel winkels gebruik maken van allerlei beïnvloedingstechnieken om jou over te halen om iets of iets meer te kopen. Dat vond ik misschien wel het moeilijkste onderdeel uit mijn studie Gedragswetenschappen. Ik zag hoeveel technieken er zijn en al worden gebruikt om te zorgen dat mensen een bepaald gedrag gaan vertonen. En dat geldt niet alleen voor afval stoppen in de prullenbak maar ook het overhalen tot aankopen.

Dus wat is nu belangrijk

Daarom is het zo enorm belangrijk dat wij onze kinderen en jongeren vertellen over alle verleidingen en ze helpen bij het maken van keuzes. De eerste stap hierin is dat je overzicht hebt over je geldzaken. Hoeveel geld heb je überhaupt. Hierna wil je weten hoeveel je van dit bedrag vrij kan besteden. Is het geld bijvoorbeeld bedoeld voor een spaardoel of heb je het nodig voor een rekening die nog komt.

Alleen dan is keuzes maken mogelijk

De laatste stap bij het maken van keuzes is het jezelf afvragen in hoeverre je jouw geld echt op dat moment wilt uitgeven. Is dat shirt echt nodig? Is het terrasje echt nodig of kan het ook zonder nachos of kan het ook gezellig thuis? Nogmaals het is niet goed of fout. Het gaat erom dat je er eventjes bewust bij stilstaat. Al is het maar drie ademhalingen. Dan kan je genieten als je iets wel doet en weet je waarvoor je iets laat als je besluit om geen geld uit te geven.

 

Nieuwsgierig naar meer?

Volg je mij al op Instagram. Ik zou het leuk vinden om je daar te ontmoeten.

Start typing and press Enter to search