Hoeveel zakgeld moet je je kinderen geven? Tips en richtlijnen

Veel ouders vragen zich af hoeveel zakgeld ze hun kinderen moeten geven. Het kan lastig zijn om een bedrag te bepalen dat passend is bij de leeftijd en het gedrag van het kind. In dit artikel geef ik tips en richtlijnen voor het bepalen van het juiste bedrag aan zakgeld voor je kind.

Tips voor het bepalen van het bedrag aan zakgeld:

  1. Leeftijd: Het bedrag aan zakgeld dat je je kind geeft, moet passend zijn bij de leeftijd.
  2. Doel: Bepaal het doel van het zakgeld. Geef je het om je kind te leren sparen, of om ze te leren omgaan met geld? Of geef je het gewoon als extraatje? Als je het geeft om je kind te leren sparen, kun je overwegen om het bedrag te koppelen aan een spaardoel.
  3. Frequentie: Bepaal hoe vaak je het zakgeld geeft. Geef je het wekelijks, tweewekelijks of maandelijks? Houd er rekening mee dat als je het te vaak geeft, het minder speciaal wordt en je kind het minder waardeert.

Richtlijnen voor het geven van zakgeld:

  1. Bepaal een vast bedrag: Bepaal een vast bedrag en houd je hieraan. Zo weet je kind waar hij of zij op kan rekenen en kan het beter plannen hoe hij of zij het geld gaat uitgeven.
  2. Geef op een vast moment: Geef het zakgeld op een vast moment, bijvoorbeeld op zaterdagochtend. Zo creëer je structuur en weet je kind wanneer hij of zij het zakgeld krijgt.
  3. Bepaal je kaders waarbinnen je kind zelf mag beslissen. Van eigen keuzes (en eigen fouten) leert je kind veel meer.
  4. Geef niet te veel: Geef niet te veel zakgeld, anders leert je kind niet omgaan met de waarde van geld. Het is beter om het bedrag langzaam te verhogen naarmate je kind ouder wordt.
  5. Stel regels op: Stel regels op voor het uitgeven van het zakgeld. Wat mag, wat moet en wat mag juist niet. Onderwerpen waar andere ouders met basisschool kinderen vaak afspraken over maken zijn etenswaren, junkfood, make up en games.

Zakgeldbedragen

Nibud heeft richtlijnen voor zakgeldbedragen. In het onderstaande overzicht zie je de bedragen die bij kinderen van 6 t/m 18 jaar passen.

Gebruik een zakgeldcontract

Maak jij al gebruik van een zakgeldcontract? Dat is echt een aanrader. Met een zakgeldcontract leg je namelijk alle afspraken vast. Niet alleen over het bedrag maar ook over wanneer je zakgeld geeft, of je het contact of digitaal betaald en vooral wat jouw kind allemaal mag en moet met het zakgeld. Geeft echt veel rust als jullie dit samen invullen. En natuurlijk ieder jaar opnieuw invullen.

Tip: Doe de financiële opvoedtest van het Nibud.

Start typing and press Enter to search