Hoeveel zakgeld geef je jouw kind?

Hoeveel zakgeld krijgen kinderen gemiddeld? Met stip op 1 de meest gestelde vraag over zakgeld. Ik geef je graag antwoord. Het hoogte van het zakgeld bedrag is afhankelijk van 3 onderdelen. Ik neem ze alle drie met je door.

  1. De leeftijd van jouw kind

Dit is eerlijk gezegd logisch. Het zakgeldbedrag is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Hoe ouder ze worden hoe hoger het zakgeldbedrag wordt. Bij de overstap naar de middelbare school, maakt het bedrag per jaar een grotere sprong.

  1. Welke zakgeld afspraken maak je samen?

Om het juiste bedrag te bepalen is het belangrijk om te weten wat jouw kind ‘moet’ doen van het zakgeld. Denk bijvoorbeeld aan (een gedeelte) sparen, verjaardagscadeautjes kopen. Of bij oudere kinderen het openbaar vervoer of schoolspullen.

Kijk samen met je kind naar de uitgaven / kosten waar ze mee te maken hebben en wie wat betaalt. Dat maakt het sowieso overzichtelijk en helpt ook bij het bepalen van het bedrag.

  1. Jouw eigen portemonnee

De zakgeld bedragen die hieronder staan zijn richtlijnen. Kijk vooral ook naar je eigen portemonnee. Wat is haalbaar? Waar voel jij je goed bij.

Zakgeld per leeftijd

Werk jij al met een zakgeldcontract?

Vergeet niet om alle afspraken vast te leggen in een zakgeldcontract! Daarmee leg je alle afspraken vast en voorkom je onduidelijkheden.

Klusjes in plaats van zakgeld kan ook

En is zakgeld niet jouw ding maar wil je je kind toch leren omgaan met geld? Denk dan eens aan het invoeren van klusjes. Natuurlijk niet de gewone huishoudelijke taken. Die horen er gewoon bij. Maar ik heb het over de extra klusjes waar ze een bedrag mee kunnen verdienen. Dan leren kinderen namelijk dat je een prestatie moet leveren om geld te verdienen. En daardoor leren ze ook meteen meer over de waarde van geld.

Gaat jouw kind naar de brugklas?

In het overzicht zie je dat het zakgeld bedrag een sprongetje maakt als kinderen naar de brugklas gaan. Dat komt omdat je enerzijds te maken krijgt met nieuwe en andere kosten (en verleidingen). En anderzijds omdat je kind toe is aan meer vrijheid om eigen keuzes te maken. Wil je meer tips over de brugklas, zakgeld, sparen en sociale druk? Download dan het MoneyRebels book ‘Brugklas’ (€ 15,00). Een heel praktisch boek met veel tips waarmee je jouw kind een voorsprong geeft.

 

Nieuwsgierig naar meer?

  • Lees het blog over ‘Zakgeld contant of digitaal?
  • Op zoek naar een origineel en waardevol cadeau? Denk aan het zakgeldboek ‘Tel je geld’. Een heerlijk doe boek voor kinderen op de basisschool die zakgeld krijgen. Bestel nu voor maar € 9,95.
  • Veel kinderen vragen tegenwoordig geld voor de verjaardag. Met het DIY pakket van Nootz maak je van geld geven een feestje. Het pakket bestaat uit kaarten, enveloppen, stickers en confetti waarmee je in totaal 15 cadeautjes kan maken. Een ideaal pakket om in huis te hebben.

Volg mij op Instagram zodat je zeker geen tips mist.

Start typing and press Enter to search