Hoe leer je je kind omgaan met geld?

Je kind leren omgaan met geld. Iedereen weet hoe belangrijk het is. Helemaal met de huidige economie. Maar dan. Hoe pak je het aan? Hoe leer je je kind verstandig en veilig omgaan met geld? Het is gelukkig echt niet zo moeilijk als dat je misschien denkt. Ik laat het je zien.

Je kind leren omgaan met geld

Je kind leren omgaan met geld is in dit digitale tijdperk en met de huidige economie essentieel. Het is net zo belangrijk als je kind leren fietsen. Iedere ouder weet dat leren fietsen stap voor stap gaat. Je start met oefenen om te fietsen met zijwieltjes, dan zonder zijwieltjes en uiteindelijk blijf je heel lang herhalen dat ze de fietssleutel goed moeten opbergen. Ook bij het leren omgaan met geld maak je stappen. Je start met muntjes leren kennen, dan met betalingen, tot het herhalen dat de pinpas veilig moet worden opgeborgen. Je geeft je kind in beiden gevallen stap voor stap meer vrijheid om de wereld te ontdekken maar wel met veilige kaders.

Met zakgeld mag je foutjes maken

Zakgeld is een eerste stap en het beste leergeld. Je geeft je kind verantwoordelijkheid over geld en ze mogen voor het eerst zelfstandige keuzes gaan maken. Heel spannend en verschrikkelijk stoer voor jonge kinderen. En ja, ze gaan zeker foutjes maken en dat mag ook met zakgeld. Als ze met eigen geld een prullaria kopen dat de volgende dag kapot is, leren ze hier enorm veel van. Veel meer dan dat wij verbieden dat het prullaria wordt gekocht. 

Bij zakgeld kan je kaders afspreken waar jij je als ouder prettig bij voelt. Bijvoorbeeld dat er geen snoep of chips van het zakgeld mag worden gekocht. Of dat een aankoop altijd in overleg gebeurt of misschien vind je het fijn om een maximaal uitgifte bedrag af te spreken.

De 3 belangrijkste voordelen van een eigen bankrekening

De volgende stap naar slim en veilig leren omgaan met geld is het regelen van een eigen bankrekening voor je kind. Veel ouders vinden dit een spannende stap. in mijn ogen heeft het alleen maar voordelen.

  • De wekelijkse zoektocht naar contant zakgeld is voorbij. Jippie!
  • Je ziet precies hoeveel en waar het geld is uitgegeven. Bij een spaarpot met contant geld ontbreekt dit overzicht volledig.
  • Je kan nog steeds de kaders bepalen.

En vergeet niet dat jouw kind op de middelbare school echt een pinpas nodig heeft. Op veel scholen kan er alleen nog maar cashless worden betaald. In de schoolkantine, maar ook bij het kopieerapparaat of bij de aanschaf van schoolspullen.

Oefenen, oefenen, oefenen

Leren fietsen heeft tijd nodig en dat geldt ook voor leren omgaan met een pinpas. Jouw kind weet echt wel wat pinnen is, maar het zelf doen is toch eventjes wat anders. Want wat betekent de melding ‘Wilt u een ‘transactiebon?’. En weet jouw kind dat je geen 5 euro kan pinnen? En wanneer moet je wel of niet je pincode intoetsen?

Fijn als je de tijd neemt om te oefenen. Dat geeft je kind meer zelfvertrouwen en dat is heel fijn als ze de overstap naar de brugklas maken.

Blijf kletsen over geld

Het allerbelangrijkste? Blijf kletsen over geld. En nee, dat hoeft niet meteen te gaan over de details van jouw hypotheek of de opbouw van jouw pensioen. Kletsen over geld gaat juist over de kleine dingen. Over de spaardoelen die je hebt, over de keuzes die jij maakt en ook over de geldblunders die jij vast en zeker maakt. Door te kletsen over geld in jouw gezien, wordt het onderwerp minder spannend en beladen. Dan wordt het een van de vele onderwerpen waar over gesproken kan worden. Mocht jouw kind dan zelf een keer vragen hebben of een geldblunder hebben gemaakt, dan is de drempel om dit te vertellen vele malen lager. En dat is wat je als ouder het liefste wil. Je kind voorbereiden op de grote wereld, steeds meer zelfstandigheid geven maar wel met de geruststelling dat mochten ze ergens tegenaan lopen ze weten dat ze altijd bij jou terecht kunnen.

Nieuwsgierig naar meer?


Start typing and press Enter to search