Hoe leer je je kind omgaan met geld?

Je kind leren omgaan met geld. Iedereen weet hoe belangrijk het is. Maar dan. Hoe pak je het aan? Hoe leer je je kind verstandig en veilig omgaan met geld? Het is gelukkig echt niet zo moeilijk als dat je misschien denkt. Ik laat het je zien.

Je kind leren omgaan met geld

Je kind leren omgaan met geld is in dit digitale tijdperk essentieel. Het is net zo belangrijk als je kind leren fietsen. Iedere ouder weet dat leren fietsen stap voor stap gaat. Je start met oefenen om te fietsen zonder zijwieltjes en uiteindelijk blijf je heel lang herhalen dat ze de fietssleutel goed moeten opbergen (hoe vaak zijn jouw kinderen de sleutel al kwijt geraakt?). Ook voor het leren omgaan met geld maak je stappen. Je start met muntjes leren kennen tot herhalen dat de pinpas veilig moet worden opgeborgen. Je geeft je kind in beiden gevallen stap voor stap meer vrijheid om de wereld te ontdekken maar wel met veilige kaders.

Met zakgeld mag je foutjes maken

Zakgeld is een eerste stap en het beste leergeld. Je geeft je kind verantwoordelijkheid over geld en ze mogen voor het eerst zelfstandige keuzes gaan maken. Heel spannend en verschrikkelijk stoer voor jonge kinderen. En ja, ze gaan zeker foutjes maken en dat mag ook met zakgeld. Als ze met eigen geld een prullaria kopen dat de volgende dag kapot is, leren ze hier enorm veel van. Veel meer dan dat wij verbieden dat het prullaria wordt gekocht. 

Bij zakgeld kan je kaders afspreken waar jij je als ouder prettig bij voelt. Bijvoorbeeld dat er geen snoep of chips van het zakgeld mag worden gekocht. Of dat een aankoop altijd in overleg gebeurt of misschien vind je het fijn om een maximaal uitgifte bedrag af te spreken.

De 3 belangrijkste voordelen van een eigen bankrekening

De volgende stap naar slim en veilig leren omgaan met geld is het regelen van een eigen bankrekening voor je kind. Veel ouders vinden dit een spannende stap. in mijn ogen heeft het alleen maar voordelen.

  • De wekelijkse zoektocht naar contant zakgeld is voorbij. Jippie!
  • Je ziet precies hoeveel en waar het geld is uitgegeven. Bij een spaarpot met contant geld ontbreekt dit overzicht volledig.
  • Je kan nog steeds de kaders bepalen.

En vergeet niet dat jouw kind op de middelbare school echt een pinpas nodig heeft. Op veel scholen kan er alleen nog maar cashless worden betaald. In de schoolkantine, maar ook bij het kopieerapparaat of bij de aanschaf van schoolspullen.

Oefenen, oefenen, oefenen

Leren fietsen heeft tijd nodig en dat geldt ook voor leren omgaan met een pinpas. Jouw kind weet echt wel wat pinnen is, maar het zelf doen is toch eventjes wat anders. Want wat betekent de melding ‘Wilt u een ‘transactiebon?’. En weet jouw kind dat je geen 5 euro kan pinnen? En wanneer moet je wel of niet je pincode intoetsen?

Fijn als je de tijd neemt om te oefenen. Dat geeft je kind meer zelfvertrouwen en dat is heel fijn als ze de overstap naar de brugklas maken.

Ik geef je een tip

Bij ABN Amro hebben ze een Jongerengroeirekening speciaal voor kinderen tot 11 jaar. Een rekening waar kinderen leren om zelfstandig om te gaan met geld en de ouders de ruimte krijgen voor het bepalen van eigen spelregels, zoals:

  • Wel of niet de mobiel bankieren app activeren
  • Wel of niet zelfstandig online (iDEAL) betalingen doen
  • Betalingen goed- of afkeuren
  • Het instellen van een limiet op de betaalpas
  • Meekijken met de inkomsten en uitgaven van je kind.

Het is een gratis rekening en wat ik zelf altijd heel fijn vindt, je kind kan niet rood staan. Ook niet per ongeluk. Zo leert je kind het op = op principe en worden ze beschermd voor schulden.

Samenwerking

Ik heb deze blog geschreven vanuit een betaalde samenwerking met ABN Amro. Ik schrijf alleen over een (financieel) product als ik hier zelf enthousiast over ben. Bij dit product is het fijn dat de voorwaarden helder zijn, het openen van een rekening is in 5 minuten gedaan (zelf getest) en de communicatie met de klantenservice is positief (toen het toch eventjes niet lekker ging). Bekijk de pagina over de ABN AMRO Jongerengroeirekening en ontdek of deze rekening ook bij jou en jouw kind past. En mocht je hier nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.


https://www.abnamro.nl/nl/prive/betalen/jongerengroeirekening/index.html?21ext=DDinfl_JGR_content_annelouvannoort

Start typing and press Enter to search