Kinderen leren omgaan met geld: zo doe je dat

Als ouder wil je natuurlijk dat je kinderen verstandig en veilig met geld leren omgaan. Zeker in deze digitale tijd en met de huidige economie is financiële kennis en vaardigheid essentieel. Maar hoe pak je dat aan? Gelukkig is het leren omgaan met geld voor kinderen niet zo moeilijk als het lijkt. In dit artikel geef ik je tips en suggesties om je kinderen te leren omgaan met geld.

Stap voor stap meer vrijheid met veilige kaders

Net als bij het leren fietsen, gaat het leren omgaan met geld ook stap voor stap. Begin met het leren van de verschillende muntjes en biljetten, gevolgd door het doen van betalingen en het gebruik van een pinpas. Geef je kind steeds meer vrijheid om de wereld van geld te ontdekken, maar wel binnen veilige kaders. Dit betekent dat je als ouder afspraken maakt over bijvoorbeeld het maximaal uit te geven bedrag of wat wel en niet van het zakgeld mag worden gekocht.

Maak gebruik van zakgeld

Zakgeld is een uitstekend middel om kinderen verantwoordelijkheid over geld te geven en zelfstandige keuzes te laten maken. Laat je kinderen met hun eigen geld leren en ook fouten maken. Als ze bijvoorbeeld met hun zakgeld een prullaria kopen dat de volgende dag kapot is, leren ze hier enorm veel van. Door als ouder duidelijke kaders af te spreken over het zakgeld, zoals wat er wel en niet van gekocht mag worden, kan je toch een zekere mate van controle behouden.

De voordelen van een eigen bankrekening

Een eigen bankrekening is een goede volgende stap om kinderen te leren omgaan met geld. Het biedt meer overzicht en controle, omdat je precies kan zien waar het geld is uitgegeven. Bovendien is het voor kinderen handig om een eigen bankrekening te hebben als ze op de middelbare school zitten. Op veel scholen kan er namelijk alleen nog maar cashless worden betaald. Hierdoor kunnen kinderen leren om veilig en efficiënt met hun eigen geld om te gaan.

Oefening baart kunst

Net als bij het leren fietsen, is ook bij het leren omgaan met geld oefenen belangrijk. Neem de tijd om je kinderen te leren hoe ze moeten pinnen en waar ze op moeten letten bij het doen van betalingen. Door regelmatig te oefenen, krijgen ze meer zelfvertrouwen en kunnen ze zelfstandiger worden.

Blijf kletsen over geld

Het allerbelangrijkste? Blijf kletsen over geld. En nee, dat hoeft niet meteen te gaan over de details van jouw hypotheek of de opbouw van jouw pensioen. Kletsen over geld gaat juist over de kleine dingen. Over de spaardoelen die je hebt, over de keuzes die jij maakt en ook over de geldblunders die jij vast en zeker maakt. Door te kletsen over geld in jouw gezien, wordt het onderwerp minder spannend en beladen. Dan wordt het een van de vele onderwerpen waar over gesproken kan worden. Mocht jouw kind dan zelf een keer vragen hebben of een geldblunder hebben gemaakt, dan is de drempel om dit te vertellen vele malen lager. En dat is wat je als ouder het liefste wil. Je kind voorbereiden op de grote wereld, steeds meer zelfstandigheid geven maar wel met de geruststelling dat mochten ze ergens tegenaan lopen ze weten dat ze altijd bij jou terecht kunnen.

Nieuwsgierig naar meer?


Start typing and press Enter to search