Hoe houdt jouw kind overzicht?

Zoals ik al vaker heb verteld ben ik echt fan van pen en papier. Ja, ik heb ook Excel lijstjes. Maar als ik op scherp gezet wil worden dan werken pen en papier voor mij echt het allerbeste. En dat geldt eigenlijk ook voor jouw kind.

Waarom overzicht houden?

Weet je waarom het voor kinderen zo fijn is om overzicht te houden over de geldstromen? Echt niet omdat ik wil dat ze gaan bezuinigen of sparen. Dat is ieders eigen keuzes. Nee, overzicht houden is fijn omdat het rust geeft. Je hebt controle. Je wordt niet meer verrast doordat je geld is ‘verdwenen’.

Met een overzicht kunnen kinderen keuzes maken

En als je overzicht hebt kun je vervolgens kiezen. Voelt het voor jou zo goed. Helemaal prima, niets aan veranderen. Of ben je verbaast over sommige stromen? Duik er eens in en kijk of je het kunt en wilt veranderen. Als je wil is tenslotte alles mogelijk.

gratis download uitgaven

Gebruik bijvoorbeeld dit overzicht (gratis download).

Hoe word je rijk?

Want als je rijk wilt worden – en ‘rijk’ heeft voor iedereen een andere betekenis – dan zit je winst in het minder uitgeven. Tuurlijk is meer geld verdienen ook een optie, maar selfmade miljonairs zijn vooral rijk geworden door minder geld uit te geven.

Mobiel Bankieren app is een prima alternatief

En is jouw kind niet van de pen en het papier? Gebruik dan vooral de Mobiel Bankieren app. Bijna iedere bank werkt tegenwoordig met overzichten of inzichten. ABN Amro heeft zelfs een speciale Grip app om beter overzicht te houden.

Weet je, mij maakt het eigenlijk niet uit hoe je het doet, als jullie het maar doen (ja, ook voor jou is het fijn om overzicht te houden).

Wanneer maak je een lijstje?

Ideale momenten om een uitgave lijstje te maken zijn:

  • Als kinderen op de middelbare school zitten, zijn er meer geldstromen. Door meer inkomsten (bijbaantjes) en meer uitgaven (meer activiteiten en verleidingen).
  • Als kinderen vragen om meer zakgeld. Ga samen kijken waar het zakgeld nu aan wordt uitgegeven. En misschien is het inderdaad tijd voor een verhoging… :). Check hier de richtlijnen voor de zakgeld bedragen.

 

PS Weet je wat ook fijn is? Een speciaal notitieboek voor al je geldzaken, cadeau ideeën, verlanglijstjes en spaardoelen. Een bullit journal (al noem ik het dan liever een Money Journal) is hier super geschikt voor.

 

 

Start typing and press Enter to search