‘Het plaatje was ook te mooi om waar te zijn’

Trap er niet in!

We gaan op vakantie naar Frankrijk. We hebben online een authentiek Frans kasteel gevonden met compleet ingerichte appartementen en een privézwembad. In een waanzinnig mooie omgeving bovendien, afgaande op de plaatjes. We hebben er enorm veel zin in!

Tot het moment dat we de oprijlaan oprijden. ‘Compleet vervallen ruïne’ was meer op zijn plaats geweest. Onkruid, loshangende luiken, afbrokkelende stenen… Het is verschrikkelijk.

De kinderen zijn na de lange autorit moe, chagrijnig en teleurgesteld. En ik? Ik plof bijna uit elkaar. Hoe kan ik in dit sprookje zijn getrapt? Maar als ik eerlijk ben, had ik al een onderbuikgevoel tijdens het boeken.

Stop… wat is hier gebeurd? Ik heb online geboekt op een website met mooie plaatjes. En hoewel de belletjes gingen rinkelen, heb ik toch geboekt.

Hoe werkt dit in onze hersenen?

Ik had mijn onderbuikgevoel opzij geduwd, omdat het ontzettend makkelijk was om gewoon op de bestelknop te duwen. En ondanks dat onderbuikgevoel had ik me toch laten overtuigen. Door de plaatjes, de mooie woorden én het feit dat het reserveerproces zo ontzettend gebruiksvriendelijk was.

Hoe voorkom je deze valkuil?

Het is allereerst belangrijk om te weten dat niet alle Franse kastelen in werkelijkheid tegenvallen. Er zitten ook pareltjes tussen. Maar soms… is het plaatje te mooi om waar te zijn en trap je in de valkuil: je negeert je onderbuikgevoel. Precies wat mij was overkomen.

Jij kunt wel degene zijn die er níét in trapt. Hoe je dit doet?

  • Ben je bewust van je onderbuikgevoel. Kriebelt er iets?
    Jij voorkomt een mogelijke valkuil. 1-0 voor jou.
  • Neem afstand. Bekijk de situatie opnieuw.
  • Stel jezelf vragen. Wat klopt er niet aan het plaatje? Zoek naar betrouwbare reviews. Kijk rond. Achteraf las ik in de reviews best wat negatieve reacties: sociale bewijskracht die me had kunnen helpen om hier NIET te boeken.
  • Voelt het plaatje goed? Glimlach, reserveer en geniet.
  • Voelt het plaatje niet goed? Zoek verder met een glimlach.

Beoordelingsfoutjes maak je nu eenmaal, en zul je ook blijven maken. Maar als je de situaties herkent waarin dit vaak gebeurt, ben jij in het voordeel. Dan maak je bewustere keuzes. Tips voor mooie vakantieplekken zijn trouwens nog steeds welkom. Alleen Frankrijk slaan we voorlopig even over!

 

Dit blog is nummer #3 uit de blogserie ‘Trap er niet in’. In deze blogserie wil ik jou als consument laten zien welke valkuilen er zijn, hoe je ze herkent en wat je ermee doet. Dat zorgt uiteindelijk voor bewustere keuzes. Keuzes die invloed hebben op jouw portemonnee en spaarpot. Ken jij alle valkuilen? Check het hier.

Wil je meer tips en adviezen ontvangen? Volg mij op Facebook of Instagram.

Start typing and press Enter to search