Het perfecte verlanglijstje

Het lijkt misschien nog ver weg. Maar de pepernoten liggen al in de winkels en ik verwacht ook iedere moment de eerste speelgoedgidsen bij de post. Hoogste tijd om de perfecte verlanglijstjes te maken. Maar hoe doe je dat nu?

Zijn er steeds meer verwende kinderen?

Want ondanks dat de decembermaand staat voor ‘gezellig’ en ‘samen’ gaat het toch ook regelmatig mis. Dat kinderen teleurgesteld zijn over de cadeautjes en dat (groot)ouders dit al snel bestempelen als verwend. Maar is dat wel zo?

Hoe verberg je teleurstelling?

Stel je eens voor dat jij een verlanglijstje maakt voor je verjaardag. Je deelt het lijstje met iedereen en uiteindelijk krijg je andere cadeautjes. Omdat de gever zelf andere cadeautjes leuker, beter of goedkoper vindt. Natuurlijk mag dat, maar eerlijk is eerlijk je bent wel teleurgesteld. En wij kunnen onze teleurstelling meestal net iets beter verbergen dan kinderen. Al helemaal niet rondom de spannende Sinterklaas tijd. Het prettige is, is dat je verwachtingen heel makkelijk kunt verwerken in een verlanglijstje.

Een verlanglijstje met prijskolommen

Allereerst laat je kind een verlanglijstje maken met meerdere kolommen. Boven iedere kolom geef je een prijsrange aan. Dus bijvoorbeeld cadeautjes tot 5 euro of tussen de 10 en 20 euro. En geef ook aan hoeveel cadeautjes ze per range mogen opschrijven. Bij jonge kinderen laat je het niet opschrijven maar plak je het plaatje op de lijst. Een beetje hulp bij het zoeken van de juiste kolom is welkom.

Het voordeel? Jij kunt het verlanglijstje sturen naar jouw budget. En jouw kind leert tegelijkertijd meer over de waarde van geld.

Met een verlanglijstje in drie delen leer je jouw kind keuzes te maken

Download hier dit verlanglijstje (gratis natuurlijk)

Laat jouw kind prioriteiten bepalen

Is het verlanglijstje compleet? Laat jouw kind met een kleurtje of nummertje zijn of haar favoriete omcirkelen. Dit kan een top 5 zijn voor het hele verlanglijstje of een top 3 per range. Net wat jij prettig vindt.

Het voordeel? Jij weet waar jouw kind de grootste glimlach van krijgt. En jouw kind leert om keuzes te maken.

Extra tip voor oudere kinderen

En nog een extra tip! Laat jouw kind de waarde van het complete verlanglijstje optellen en delen door het wekelijkse zakgeldbedrag. Misschien een beetje flauw, maar het werkt zeker als ze ontdekken dat zij bijvoorbeeld 200 weken moeten sparen voor het complete verlanglijstje. En het grote voordeel: dit inzicht maakt uiteindelijk de cadeaus nog waardevoller.

Ga voor reële verwachtingen

Dus zijn er nu meer verwende kinderen dan vroeger? Dat weet ik niet. Ik weet ook niet of hier wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Maar ik weet wel dat veel teleurstellingen eigenlijk hartstikke logisch zijn doordat de verwachting hoog is. En dat we deze teleurstellingen simpel kunnen voorkomen door verwachtingen reëel te houden. Succes!

 

Meer lezen?

SpeelgoedSpeelgoed

Start typing and press Enter to search