Creativity is intelligence having fun

Ik ben fan van geld, opvoeding en creatief bezig zijn. En deze drie onderwerpen zijn geweldig goed te combineren. Want geld en opvoeding zijn soms best pittige onderwerpen, maar door er creatief mee aan de slag te gaan wordt het leuker en vooral makkelijker.

Dat merk ik tijdens alle workshops. Of ik nu met kinderen, jongeren of ouders aan de slag ga. Alle gelduitdagingen worden duidelijker. Spaardoelen, challenges, budgetten. Alles kan je creatief weergeven. En dat kan heel makkelijk en laaggdrempelig. Ik deel een aantal voorbeelden.

Annelou van Noort - creatief - Spaarpotjes

Spaarpotjes

Maak voor ieder spaardoel een apart spaarpotje. Pak een glazen potje. Ontwerp een etiket of kaartje. Zet het spaarpotje op een zichtbare plaats als herinnering aan het spaardoel.

Annelou van Noort creatief geldcadeau

Geldcadeau

Geef je geld als verjaardagscadeau? Niets mis maar wel leuk als je het als een cadeautje verpakt.  Bijvoorbeeld door de envelop mooi te versieren met handlettering of een tekening.

Annelou van Noort creatief notitieboeken

Notitieboeken

Ik schrijf enorm veel. Mijn ideeën, mijn dromen, mijn doelen. Alles noteer ik in notitieboeken. Schrijven helpt om overzicht te houden en om meer inzicht te krijgen. Mijn favorieten deel ik graag met je.

Annelou van Noort creatief verlanglijstje

Verlanglijstjes

Verlanglijstjes zijn altijd leuk om te maken. Laat kinderen een lijstje maken in 3 prijscategorieën. Zo leren ze over waarden naar te denken en heb je een mooie mix van cadeaus.

Annelou van Noort creatief money map

Money map

Sommige belangrijke papieren ontvang je niet digitaal maar met de post. Het is slim als je deze papieren bij elkaar bewaard. Versier een map met een mooi etiket of met foto’s van jouw spaardromen.

Focuskaartjes

Weet je wat echt helpt? Een focuskaartje in je portemonnee. Een kaartje met een foto of een quote die herinnert aan je spaardoel. Iedere keer al je betaalt word je zo onbewust herinnert. Werkt heel goed!

Annelou van Noort creatief diy

DIY materialen

In mijn kast staan enorm veel creatieve materialen. Pennen, papier, stiften, stickers, stempels. En nee, ik ben geen artist, maar ik heb wel enorm veel plezier in creatief bezig zijn. Wil je hier meer over lezen? Lees dan mijn blog.

Annelou van Noort creatief spaarmeter

Spaarmeter

Ze zijn er in vele vormen en maten maar spaarmeters werken echt. Deel het spaarbedrag op in kleine bedragen. Dan kan je bij iedere mijlpaal een vakje, rondje, blaadje inkleuren. Werkt visueel enorm motiverend. Tenminste bij mij wel.

Annelou van noort creatief moodboard

Moodboard

Een moodboard is DE manier om dromen, doelen, visie in beeld te brengen. Ook als we praten over gelddromen. Leuk om samen met je kind te maken. Vel papier, stiften, schaar, lijm en een paar oude tijdschriften zijn al voldoende.

Creativiteit versus productiviteit

Veel mensen zien creativiteit als tijdverspilling aangezien het vaak niet productief is. Creativiteit en productiviteit zijn namelijk elkaars tegenpolen (bron: boek Focus aan/uit van Mark Tigchelaar). Maar zie het niet als ‘of’ maar juist als ‘en’. Als je 90 minuten full focus productief bent bezig geweest is het bijzonder waardevol om vervolgens 30 minuten (of zelfs 5 minuten) creatief bezig te zijn. Zodat je even afstand neemt van je werkzaamheden, je hersenen vrije tijd gunt en er vooral ruimte komt voor oplossingen en ideeën.

Workshops

Ik geef regelmatig workshops en trainingen waarin ik onder andere deze creatieve tips deel of zelfs ook echt mee aan de slag ga. Bijvoorbeeld bij de workshop voor bijna 18 jaar is het bijzonder effectief om hands-on bezig te zijn. Tijdens het creatieve bezig zijn ontstaan de mooiste gesprekken en is drempel lager om vragen te stellen.

Zit je bij een oudervereniging, werk je bij een financiële instelling of sta je voor de klas? En heb je interesse in een workshop? Neem dan contact met mij op. Ik adviseer je graag over de best passende werkvorm.

Psst…

Nog een laatste tip. Weet je wat trouwens ook heel goed is voor je hersenen? De juiste voeding. Charlotte Labee heeft hier een fantastisch mooi boek over geschreven; Brain Food. Mooi qua uiterlijk en mooi qua inhoud. Heel helder omschreven en met veel bruikbare tips.

Start typing and press Enter to search