Gesprekken tussen generaties. De ideale mix.

Mooi. Heel mooi hoe Mark Rutte net in zijn persconferentie zijn complimenten geeft aan onze kinderen en jongeren. Ik ben het daar helemaal mee eens. Want natuurlijk was het geweldig hoe de mensen in de zorg de afgelopen maanden in het zonnetje werden gezet. Helemaal terecht. En zo waren er nog vele andere beroepsgroepen die aandacht kregen. Maar over onze kinderen werd niet gesproken. En jeetje wat hebben zij het toch goed gedaan afgelopen maanden.

Een terecht compliment voor onze kinderen

Ik heb een kind in groep 8 en een kind in een eindexamenjaar. Het zou een jaar worden van eindfeesten, een groep 8 kamp, gala, vriendenvakantie en diploma uitreiking. En alles is verdwenen. Geen ramp. Maar het zijn wel de momenten die ze zich de rest van hun leven nog zouden herinneren. Nu wordt het het jaar van corona. Dus mooi dat Mark Rutte de kinderen en jongeren een compliment geeft. Helemaal terecht.

In gesprek gaan met kinderen is zo waardevol

Maar waar ik helemaal blij mee ben is het feit dat Mark Rutte aangeeft hoe belangrijk het is dat gemeenten in gesprek gaan MET kinderen en jongeren. Dus niet praten over deze doelgroep. Nee, echt in gesprek gaan MET de doelgroep. Ik heb met de Missing Chapter Foundation een aantal dialoogsessies mogen bijwonen. Sessies waarbij bedrijven, organisaties en gemeentes met kinderen in gesprek gaan. Er wordt een uitdaging aan de kinderen voorgelegd. Zij gaan zich hierin verdiepen en komen uiteindelijk met concrete plannen en tips.

Grote mensen kunnen enorm veel leren van kinderen

Stuk voor stuk waren deze gesprekken en de uiteindelijke plannen waardevol. Mooi om te ontdekken hoe heerlijk onbevangen kinderen en jongeren denken. Hoe slim, waardevol en heel vaak bijzonder simpel de oplossingen zijn die worden aangedragen. Oplossingen waar wij als grote mensen niet meer op komen. En weet je wat ik ook mooi vond om te zien? Hoe kinderen letterlijk en figuurlijk groeien als ze merken dat er oprecht naar ze geluisterd wordt. Dat hun ideeën iemand anders blij maakt.

Onze beslissingen zijn van invloed op het leven van onze kinderen

Kortom ik ben een enorme grote voorstander van kind-inclusie. Waarom? Ik citeer de Missing Chapter Foundation:

Kinderen kunnen besluitvormers helpen. Volwassenen hebben meer kennis en ervaring, maar kinderen hebben creativiteit, verbeeldingskracht en het vermogen díe vragen te stellen die hen op een ander spoor kunnen zetten. De ideale mix. Het Internationale Verdrag van de Rechten van het Kind geeft kinderen bovendien ook het recht om mee te denken over vraagstukken die van invloed zijn op hun leven.

Werk jij bij een bedrijf, organisatie of gemeente die hiervoor open staat? Laat het mij weten. Ik denk altijd bijzonder graag mee in mogelijkheden.

Start typing and press Enter to search