Geld en chocolade

Zoals bekend ben ik grote fan van zowel geld als van chocolade. En laat dat nu ook precies een goede combi zijn om kinderen te leren omgaan met geld. Echt waar. De winkels liggen nu vol met paaseieren. Dus een prima moment om jouw kind op een andere manier meer te leren over geld. Succes verzekerd.

De waarde van geld

Voor jonge kinderen is een glimmende munt een echt schat. De munt wordt gekoesterd, gepoetst en goed bewaard. Een munt krijgt pas waarde als kinderen weten wat ze voor de munt kunnen kopen. Als ze ontdekken dat geld een ruilmiddel is. In de winkel betaal je met geld en je krijgt hier artikelen voor terug. En jouw keuzes bepalen hoeveel je voor geld kunt kopen. Er zitten namelijk verschillen in hoeveelheden, in smaken en in merken.

Supermarkt als geldschool

Een supermarkt is daarom ook de beste plek om kinderen meer te leren over de waarde van geld. En in het kader van Pasen (en natuurlijk ook omdat het chocolade is) gaan we dit deze keer doen met paaseieren. Mocht jouw kind (net zoals mijn petekindje) niet van chocolade houden dan kan het natuurlijk ook prima met koekjes.

Paasei spelletjes

Koop in de winkel 2 of 3 verschillende zakjes met paaseitjes. Bij voorkeur van verschillende merken en met verschillende inhoud. De smaken mogen verschillend of hetzelfde zijn. Ga vervolgens thuis aan de slag en laat de kinderen:

  • De prijzen raden van paaseitjes.
  • Uitrekenen wat de prijs is van 1 paasei (prijs / aantal paaseitjes in het zakje).
  • Het verschil uitrekenen tussen de verschillende merken.
  • Heb je dezelfde smaken gekocht? Houd dan een blinde proeftest. Kijk of de kinderen kunnen raden welke paaseitje het duurste is.
  • Heb je verschillende smaken gekocht? Laat de kinderen proeven welke zij het lekkerste vinden.

Onbewust leren

Onbewust leren. Dat is eigenlijk het mooiste dat er is. Gewoon aan de keukentafel, in de normale omgeving, aan de slag met paaseitjes. Een gezellig, lekker en uiteindelijk ook nog waardevol moment. Enne… na de test is het een prima moment om even een rondje te wandelen zodat de extra calorieën er meteen weer vanaf zijn.

 

Start typing and press Enter to search