Ik geloof niet in crash diëten en dus ook niet in geld crash diëten. Compleet stoppen met geld uitgeven. Alles sparen. En uiteindelijk de kans lopen op een terugval, waarbij je nog meer gaat uitgeven dan voor de start van het dieet. Dat is natuurlijk precies niet wat je wil maar in de praktijk wel vaak gebeurt.

Leefregel
Wist jij dat het woord dieet betekent ‘leefregel’? Dat klinkt toch veel prettiger dan dieet. Dieet klinkt als iets niet meer mogen terwijl je er wel gruwelijk veel zin in hebt. Toch? Als je nu tegen mij zegt dat ik nooit meer chocolade mag, dan werkt dat als het roze olifant verhaal. Vanaf dat moment denk ik alleen nog maar aan chocolade. Terwijl het woord ‘leefregel’ in mijn beleving staat voor bewuste keuze zodat je nog meer kunt genieten van het leven.

Stap voor stap
En jouw leefregels moet je ontdekken. Heel rustig aan. Stap voor stap. Zodat veranderingen gewoontes worden en het dus geen enkele moeite meer kost. Het wordt een gewoonte waar je niet eens maar over na hoeft te denken. En jouw geld leefregels moet je dus ook zelf ontdekken. Wat vind jij nu belangrijk? Waar liggen jouw speerpunten? Nog even los van het financiële plaatje. Waar word jij nu echt gelukkig van?

Geld als gereedschap
Pas als je een antwoord hebt op die vragen, ga je onderzoeken wat je hiervoor nodig hebt. Zie geld als gereedschap om jouw doel te behalen. En benoem het ook anders. Zeg niet meer ‘ik werk voor geld’. Maar ik werk om geld te verdienen zodat ik in …. mijn droomreis kan maken. Of als je een keer nee zegt, houd dan jouw doel in jouw achterhoofd. Ik ga niet mee naar dat festival omdat ik geld wil sparen voor … Of als je wel geld uitgeeft, geniet dan bewuster door het te benoemen. Ik ga vanavond heerlijk genieten van het etentje in restaurant x.

Afspreken
Zullen we dat afspreken? Stop met een geld dieet. Maak jouw eigen geld leefregels. Geniet van de keuzes die je maakt. Want onbewust ben je hiermee ook meteen het mooiste rolmodel voor jouw omgeving. Onderschat niet hoe waardevol je als rolmodel kunt zijn. Voor jouw kinderen, maar ook voor jouw partner, jouw vrienden, jouw collega’s. Voor veel meer mensen dan dat je zelf in de gaten hebt.

 

Start typing and press Enter to search