Tip! De familie spaarpot

‘Wanneer gaan we weer naar een pretpark?’. ‘Gaan we vanavond uiteten?’. Herken je de vragen? Welk antwoord geef jij? Ik heb haat liefde verhoudingen met verschillende antwoorden. Van de ene kant wil je je kind niet teveel verwennen en ze duidelijk maken dat alles geld kost. Van de andere kant wil je je kind dolgraag verwennen en ze ook nog lekker onbezorgd laten zijn. Een mooie tussen oplossing kan zijn het invoeren van de familie spaarpot. Samen extra dingen doen en ook leren welk prijskaartje hier aan hangt.

Familie spaarpot

Wat is een familie spaarpot? Eigenlijk precies zoals het woord als zegt. Een spaarpot waar je met de hele familie mee spaart. Bepaal allereerst het spaardoel (Lees: Hoe leer je jouw kind sparen?). Dit kan voor een ijsje zijn, voor een uitje of misschien wel voor een vakantie. Begin met kleine kinderen met kleine spaardoelen. Met tieners en jongeren kun je rustig een groter spaardoel afspreken.

Hoe pak je het aan?

Schrijf het spaardoel duidelijk op en reken uit hoeveel geld je nodig hebt. Denk bij een uitje bijvoorbeeld ook aan vervoer, eten, drinken en andere uitgaven. Vergeet ook niet om te overleggen over alternatieven. Eet je bijvoorbeeld in het pretpark of neem je boterhammen van thuis mee? Of als het spaardoel een ijsje is; een ijsje van de McDonalds of kopen jullie een doos ijsjes in de winkel. Zo leren kinderen keuzes maken en merken ze dat iedere keuze een geld consequentie heeft. Het maakt niet uit waarvoor je kiest als het maar duidelijk is.

Met zijn allen aan de slag

En de laatste stap: hoe komen jullie aan geld? Zijn er spullen die jullie niet meer gebruiken? Verkoop ze via internet of op een rommelmarkt. Zijn er klusjes die de kinderen kunnen doen waarbij de opbrengst in de familie spaarpot komt (link naar blog klusjes). En spreek af dat alle munten die jullie vinden in de spaarpot gaan. Of leg vast dat een gedeelte van het zakgeld de komende tijd samen wordt gespaard. Als je samen overlegd komen er zeker veel ideeën naar boven.

Geld tellen

Tel vervolgens op afgesproken dagen het geld. Hoeveel geld hebben jullie al en hoeveel geld hebben jullie nog nodig? Door het overzicht te houden weet iedereen wat de stand van zaken is. Dan kun je ook samen bekijken hoe je misschien aan extra geld kunt komen. En is het doel behaald? Maak er dan ook een klein feestje van. Geniet van jullie prestatie.

Psstt…. werkt natuurlijk niet alleen voor families, maar ook voor vriendengroepen, collega’s en sportieve clubjes. Ideaal om hiervoor een online spaarpotje aan te maken via de Mobiel Bankieren app van jouw bank.

 

Lees ook: Het perfecte verlanglijstje

Start typing and press Enter to search