Mijn allereerste rekening was vroeger een Tienerrekening. Bij de rekening kreeg ik een hele mooie uitvouwbare map. Een map waarin ik alle bankafschriften, overschrijvingsformuliertjes, acceptgiro’s (ja, ja, zo oud ben ik…) kon bewaren. En trots dat ik was op deze map. De map gaf me een stoer gevoel. Papieren waar ik zelf een handtekening op mocht zetten. Ja, daar werd ik toch wel heel gelukkig van.

Ik mis mijn Money map…

Wat een verschil met nu. Het grootste gedeelte van rekeningen wordt online aangevraagd. Je krijgt via mail een bevestiging met het nieuwe bankrekeningnummer en dat is het. Spannender is het nu. Van de ene kant natuurlijk fijn dat het zo simpel gaat. Maar ik mis de map.

Contracten, abonnementen, correspondentie

Ik mis een Money map voor kinderen vanaf 12 jaar. Oké, afschriften en acceptgiro’s hebben we niet meer. Maar wat dacht je van het bewaren van alle belangrijke papieren. Zoals de eerste arbeidscontracten. Facturen van duurdere aankopen (laptop, mobiel). En wat dacht je van abonnementen, zoals een telefoonabonnement of tijdschrift (inclusief opzegtermijn). Maar ook correspondentie van de Belastingdienst (Digid en toeslagen). En natuurlijk het zakgeldcontract en afspraken over kleedgeld.

Overzicht houden is essentieel bij geldzaken

Als we kinderen willen leren omgaan met geld dan is overzicht houden zo ontzettend belangrijk. Dus voeg het samen. Zodat het altijd makkelijk in te zien is. En natuurlijk hoeft het niet perse een tastbare map te zijn. Ze kunnen het ook online bewaren. Maar ik persoonlijk ben fan van een echte tastbare map. Want ook al kijken ze er niet wekelijks in, de map staat wel in het zicht. En dat alleen al geeft een waardegevoel. Dat werkt precies hetzelfde als bij geld. Contant geld is tastbaarder dan het geld op een rekening.

Ideeën nodig?

Start typing and press Enter to search