Dossier zorgverzekering

Vanaf 18 jaar moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Maar wat is een zorgverzekering eigenlijk? Dit dossier geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat is een zorgverzekering?

Een zorgverzekering wordt ook wel een ziektekostenverzekering genoemd. Het is een verzekering tegen kosten zoals bezoek aan een huisarts, ziekenhuis of kosten van medicijnen. De gemiddelde premie voor een basisverzekering wordt in 2020 ongeveer € 1421,- per jaar (= bijna € 120,- per maand).

Basis- en aanvullende verzekering

Je hebt een basisverzekering waar de kosten van huisarts, ziekenhuiszorg en medicijnen onder valt. Het maakt niet uit bij welke verzekeringsmaatschappij je verzekert bent. Iedereen vergoedt dezelfde zorg.

Maar een basisverzekering vergoedt niet alle kosten zoals bijvoorbeeld voor de tandarts of fysiotherapie.  Hiervoor kun je je aanvullend verzekeren. Hier zitten wel verschillen tussen de verzekeraars. Verschillen in hoeveel zorg en welke zorg. Het is belangrijk om de verzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Zodat je de verzekering afsluit die het beste bij jouw situatie past.

Naturapolis of restitutiepolis?

Bij een basisverzekering kun je kiezen tussen een naturapolis of een restitutiepolis. Bij een naturapolis krijg je alleen zorg van artsen en ziekenhuizen waar jouw zorgverzekeraar een afspraak mee heeft. Ga je naar een andere arts of ziekenhuis dat moet je de kosten zelf betalen. Je kunt ook kiezen voor een restitutiepolis. Dan mag je zelf kiezen waar je naar toe gaat.

Een zorgverzekering is verplicht

Zorgverzekering is verplicht. Als je zelf geen zorgverzekering afsluit dan krijg je een boete. Het Zorginstituut Nederland sluit dan voor jou een verzekering af die jij zelf moet betalen. De premie hiervan is hoger dan normaal.

Wat is een zorgverzekering

Verplicht eigen risico

In Nederland heeft iedereen te maken met een verplicht eigen risico. Als je zorgkosten maakt betaal je de eerste € 385,- (2020) altijd zelf. Pas als je boven dit bedrag uitkomt worden kosten vergoedt. Niet alle ziektekosten vallen onder dit eigen risico. Op rijksoverheid.nl kun je precies lezen wat de regels zijn.

Je kunt ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Dan verhoog je het bedrag dat je zelf moet betalen en wordt het premiebedrag per maand lager.

Rekenvoorbeeld

Wat betekent dit nu?

Persoon 1 heeft het verplichte eigen risico van € 385,- en betaalt € 106,- basisverzekering per maand.
Persoon 2 heeft het verplichte eigen risico + een vrijwillige eigen risico van € 885,- en betaalt € 90,- basisverzekering per maand.

Beide personen moeten naar het ziekenhuis en krijgen een rekening van 800 euro.

Persoon 1 betaalt € 1.272,- per jaar aan de basisverzekering + het eigen risico van € 385,- = € 1.657,-. Het resterende bedrag van het ziekenhuis (€ 800,- -/- € 385,-) en toekomstige zorgkosten worden door de verzekering betaalt.

Persoon 2 betaalt € 1.080,- per jaar aan de basisverzekering + het eigen risico van € 800,- = € 1.880,-.
Er staat nog een bedrag van € 85,- open voordat de verzekering toekomstige zorgkosten vergoedt.

Wat past bij jou?

Een goedkopere zorgverzekering kan aantrekkelijk klinken maar als je veel kosten hebt kan het ook tegenvallen. Zoek goed uit welke verzekering bij jou past en vooral welk risico je wilt lopen.

Tip! Reserveer het eigen risico (verplicht + eventueel vrijwillig) op een aparte spaarrekening.

Recht op zorgtoeslag

Als je 18 jaar bent kun je zorgtoeslag aanvragen. Dit is een tegemoetkoming van de overheid omdat een zorgverzekering best kostbaar is. Hoeveel toeslag je krijgt, is afhankelijk van je inkomen. Je kunt toeslagen aanvragen via mijn toeslagen.nl Dit kost je maar 10 minuten, dus de moeite waard om in te vullen.

Let op! Verandert jouw inkomen gedurende het jaar of zijn er andere persoonlijke veranderingen? Dan moet je dit altijd doorgeven aan de Belastingdienst. Anders kan het zijn dat je onterecht teveel toeslag krijgt en dit moet je op een later tijdstip terugbetalen.

In het kort

  • Met een zorgverzekering verzeker je jezelf tegen ziektekosten.
  • De gemiddelde premie voor een basisverzekering is ongeveer € 1.421,00 per jaar.
  • Een basis zorgverzekering moet je afsluiten een aanvullende zorgverzekering mag je afsluiten.
  • De basis zorgverzekering is overal hetzelfde. De aanvullende verzekeringen zijn verschillend per verzekeraar.
  • Een zorgverzekering loopt altijd van 1 januari t/m 31 december.
  • Een verplicht eigen risico heeft iedereen. Een vrijwillig eigen risico bepaal je zelf.

 

Naast dossier Zorgverzekering is er ook het dossier Studiefinanciering. Geschreven voor (bijna) 18 jarige) en iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp.

 

Start typing and press Enter to search