De fun van ondernemen

Ik ben alweer bijna 10 jaar ondernemer. Mooi moment om terug te kijken, stil te staan bij nu en ook vooruit te kijken. Want stoppen… dat wil ik echt nog niet.

Werknemer

Na mijn studie ben ik ongeveer 15 jaar in dienst geweest. Mijn eerste bedrijf was niet zo’n heel groot succes. Al heb ik daar wel precies geleerd hoe ik het niet wilde (ieder nadeel heeft zijn voordeel). Na 1 jaar ben ik bij Schoenenreus gaan werken en daar ben ik altijd met ontzettend veel plezier naar toe gegaan. Fijn bedrijf, heerlijke collega’s, uitdagend werk. Ja, echt een top tijd.

Eigen bedrijf

En toen werd het tijd voor een eigen bedrijf. Allereerst 100% focus op Marketing en Communicatie opdrachten, hierna steeds meer focus op financiële educatie. Een weloverwogen beslissing? Nee joh, helemaal niet. Als mama was ik op zoek naar tips over zakgeld. En dit balletje is uiteindelijk gaan rollen naar het bedrijf zoals het er nu staat. En waar ik beretrots op ben.

Je eigen boterham

Eigen ondernemer zijn vind ik echt fantastisch. Zelf aan de slag, eigen verantwoordelijkheid, snel kunnen beslissen en schakelen. Heel bijzonder. En natuurlijk horen er ook uitdagingen bij. Want mijn inkomen is niet zeker, dus ik moet aan de slag blijven. En ja, sommige mensen denken dat ik, als vrouw, mijn ‘bedrijfje’ erbij doet en dat de opbrengsten minder belangrijk zijn. Maar daar gaan mijn haren van overeind staan. Ik ga volledig voor mijn bedrijf. Ik wil projecten laten slagen, Ik wil een bijdrage leveren, ik stop mijn ziel en zaligheid erin. En daar hoort ook een goed belegde boterham bij. Heel logische volgens mij.

Keuzes maken

Bij ondernemerschap en ook bij de mix ondernemerschap en familie, is het allerbelangrijkste om keuzes te leren maken. En dat betekent dat soms de tijdweegschaal doorslaat naar ondernemerschap en de andere keer naar familie. Is dat erg? Helemaal niet. Zolang het keuzes zijn waar ik een goed gevoel bij heb en waar ik achter staat. Voor mijzelf betekent dat dat ik vaak ook in het weekend werk. Heerlijk. Om meters te maken zonder dat er nieuwe mailtjes of telefoontjes binnenkomen. Of dat ik soms moet strepen in mijn agenda om ruimte te houden voor mezelf. Om mezelf te kunnen ontwikkelen of om mijn hersenen vrije tijd te geven.

Groeien

Want zolang ik de weegschaal altijd maar weer terug in balans breng, kan ik blijven groeien. Niet alleen als ondernemer, maar ook als mama, als vriendin, als zus, als buurvrouw of welke rol dan maar ook. En dat voelt goed. Daar voel ik me goed bij. Dus toekomst, kom maar op. Nog genoeg ideeën, nog genoeg energie en genoeg drive om vol trots ondernemer te blijven.

Start typing and press Enter to search