Zo haal jij jouw doelen wel

Door de vele gesprekken met ouders, kinderen en jongeren, weet ik dat vaak gedacht wordt dat geldzaken moeilijk, saai of onnodig zijn. En ja, dat snap ik volledig. Als je ergens (nog) niet goed in bent dan is het moeilijk om hier mee te starten en daarna om het vol te houden. Met kleine stappen haal jij jouw doelen wel.

Opstarten van een nieuwe uitdaging

Ik vergelijk het met mijn hardloop hobby. De eerste 3 jaar was het nauwelijks hardlopen te noemen. Drie weken enthousiast beginnen en volgens weer 4 maanden stoppen. Nieuwe schoenen kopen, weer opstarten en net zo snel weer stoppen. Tot dat ik na 3 jaar aansloot bij een hardlooptraining. De bekende stok achter deur en de motiverende aanmoedigingen om het vol te houden. Hierna werd ik lid van de whats app groep ‘Ik zoek niet alleen’ en toen was de cirkel definitief doorbroken.

Je hersenen werken als een magneet

En wist je dat je eigen hersenen het nog moeilijker maken? Onze hersenen zijn van nature lui uitgevallen. Ze vinden het fijn om op automatische piloot te werken. En dat is handig, want er zijn al keuzes genoeg die we moeten maken. Dus makkelijker als onze hersenen sommige keuzes voor ons maken. Maar als we willen veranderen dan kunnen deze hersenen ook tegenwerken. Hersenen kan je zien als een magneet. Verander jij je gedrag? Dan ‘trekken’ jouw hersenen continu aan dit gedrag, omdat ze liever willen dat je je ‘oude’ gedrag vast houdt. Dat is veel makkelijker.

Het stap-voor-stap trucje

Maar dat betekent natuurlijk niet dat veranderen niet lukt. Alleen je moet het je hersenen en dus jezelf makkelijker maken. Deel jouw einddoel op in kleine stapjes. Wil je afvallen? Ga dan niet van een witte boterham met hagelslag naar een salade. Maar maak eerst het stapje naar een bruine boterham met hagelslag. Dat geldt ook voor geldzaken. Je hoeft echt niet direct te stoppen met alle buiten de deur etentjes. Ga van 4 keer per maand, naar 3 keer per maand. Die kleine stapjes helpen enorm.

Zo houd jij jouw doelen vol

Die kleine stapjes zorgen ervoor dat je je doelen sneller haalt. Dat je sneller resultaat ziet. En dat maakt het leuker. En dus ook makkelijker.

Om jou te helpen, heb ik checklists gemaakt. Checklist die helpen bij het nemen van de eerste stappen. Het zijn handige bestanden. Er zijn geen kosten aan verbonden, je hoeft je niet in te schrijven voor een nieuwsbrief, gewoon klikken en downloaden. Succes!

  • checklist RookieRich
    Zo breng je alle inkomsten en uitgaven van (bijna) studenten in kaart. Dat helpt om overzicht en controle te houden.
  • Checklist Klaar voor de start
    Een onmisbaar hulpmiddel voor ouders van (bijna) brugklassers. Welke afspraken kan je maken met jouw kind? Wat moet je zeker geregeld hebben voor het begin van het schooljaar? En waarover kan je kletsen zodat je jouw kind voorsprong geeft in de brugklas?

 

Boekentips

  • Wil je meer lezen over het behalen van doelen? Dan kan ik dit boek van Sharoo Izadi aanraden ‘Kill it with kindness‘.
  • Gaat jouw kind naar de middelbare school? En vraag jij je af hoe jouw puber dit allemaal gaat organiseren? Dan is het boek Plannen met pubers precies wat je nodig hebt.

Start typing and press Enter to search