Welke rol speelt geld in mijn leven?

10 jaar geleden had ik diep moeten nadenken over deze vraag. Voor mijn idee had geld niet echt een rol. We verdienen beiden een salaris, we hebben genoeg te eten, een fijn huis, de kinderen kunnen sporten, we kunnen regelmatig op vakantie. Kortom helemaal prima. Ik had ook niet de noodzaak om er over te praten.

Ik probeer meer te genieten van geld

Op dit moment speelt geld een belangrijke rol in mijn leven. Vooral omdat ik als ondernemer hier natuurlijk dagelijks mee bezig ben, maar ook privé speelt geld een andere rol. Ik heb het beter onder controle, ik weet wat mijn belemmerende overtuigingen zijn, ik leer (hmmm… probeer) om meer te genieten. Maar bovenal geeft het rust. Het geeft heel veel rust.

Sparen, sparen, sparen

Mijn (en ook jouw) gevoelens over geld zijn in het verleden ontstaan. Onbewust, zonder er ooit bij stil te staan. Mijn ouders zijn van het type ‘hard werken en vooral sparen voor de zekerheid’. Niets mis mee maar geld uitgeven is voor mij echt wel een dingetje. Ook als er genoeg op de spaarrekening staat. Van het gevoel ‘zomaar’ geld uit te geven, krijg ik het echt benauwd. Dus mijn uitdaging ligt echt in het loslaten van de strakke spaarpotjes waardoor er ruimte ontstaat voor spontaan genieten.

Laten we geld uit de taboe sfeer halen

Het onderwerp geld zit sowieso ook nog in de taboe sfeer. Als je er te weinig van hebt wil je het er niet over hebben, als je er genoeg of teveel van hebt dan wil je niet opscheppen. Dus gesprekken over geld zijn er niet zoveel. En vaak als ze er zijn, zijn ze negatief. Doordat jij, je partner, je kind of iemand uit je omgeving andere beslissingen over geld heeft genomen dan dat jij voor ogen had.

Geld is echt zo leuk!

Hoogste tijd om hier verandering in te brengen. Want geld gaat over zoveel meer dan munten, bankbiljetten en een pinpas. Geld is het gereedschap om doelen te behalen. Maar daarom moeten we het wel snappen. Ik heb bijvoorbeeld zelf een oven in de keuken staan met wel 100 verschillende functies. Maar toch gebruik ik er maar eentje. De gewone oven stand waarbij ik dan wel de temperatuur verschillend instel afhankelijk van mijn baksels. En mijn baksels komen er meestal prima uit. Maar misschien dat ik het met andere instellingen wel perfect kan maken. Of de baktijd kan verkorten. Of als ik weet wat er nog meer mee kan, word ik misschien wel enthousiast om andere recepten uit te gaan proberen. Je kunt alleen het beste uit gereedschap halen, als je weet hoe het gereedschap werkt. Dan kun je er optimaal van genieten. Daar ben ik van overtuigd.

Welke rol geef jij geld in jouw leven?

Dus mijn tip. Zie geld als gereedschap, en ontdek stapje voor stapje welke mogelijkheden er zijn. De eerste stap? Ontdek jouw eigen geld overtuiging. Hoe ben jij opgevoed en wat heb je hiervan overgenomen?

Enne… hoe voed jij nu op? En welke geld overtuigingen hebben jouw kinderen?

 

 

Start typing and press Enter to search