Wanneer begin je met zakgeld geven? Hoeveel zakgeld moet je geven? Geef je het contant of digitaal? Eigenlijk zijn dit de meest gestelde vragen door ouders over zakgeld. En ondanks dat er online veel te vinden is, blijven ouders deze vragen stellen. Ook de misschien wel belangrijkste vraag; moet je wel zakgeld geven?

Waarom zakgeld?

Zakgeld wordt ook wel leergeld genoemd. Met kleine bedragen kunnen kinderen leren omgaan met geld. Voor veel ouders wordt zakgeld vooral gezien als spaargeld. Zakgeld wordt gegeven en verdwijnt vervolgens in de spaarpot. Maar zakgeld is zoveel meer dan dat. Ze leren keuzes maken. Als ik samen met een van mijn kinderen in de stad ben en ze zien iets leuks in de winkel dan volgt regelmatig de vraag ‘mam, mag ik dit hebben’ (kan ook in de vorm van ‘mam, dit heb ik altijd al willen hebben’ of ‘mam, dit heeft echt iedereen’…). Als ik antwoord met ‘ja hoor, dat mag je best van je eigen zakgeld kopen’ volgt heel vaak een nadenk moment en wordt het artikel 9 van de 10 keer niet gekocht. Logisch. Als het gaat om je eigen geld denk je langer na en ben je er zuiniger op.

Dus ja, ik ben een voorstander van het geven van zakgeld, want daar leren kinderen veel meer van dan dat je in de gaten hebt.

Wil je antwoord op de meest gestelde vragen over zakgeld? Lees dan de FAQ’s.

 

 

Start typing and press Enter to search