Beste Belastingdienst

De slogan van de Belastingdienst ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ vind ik zelf een beetje dubbel. Want makkelijk vind ik het zeker niet altijd. Oké, sommige zaken zijn voor je ingevuld en dat is prima als je een ‘gewoon’ jaar hebt meegemaakt. Maar als ondernemer, of als je een huis hebt gekocht of als je bent gescheiden, kortom als je een ‘anders dan anders’ jaar hebt, dan is het echt even puzzelen. En op een of andere manier heb ik altijd het gevoel dat ik de perfecte ‘aftrekposten’ mis. Herken je dat?

Het kan echt leuker!

Maar ook met het eerste deel van de slogan ‘leuker kunnen we het niet maken’ ben ik het niet eens. Want natuurlijk kunnen we dat wel. Ja, je leest het goed. Ik ben van mening dat we de Belastingdienst zeker leuker kunnen maken. Daar speelt de Belastingdienst zelf maar ook wij als rolmodellen een belangrijke rol in.

De blauwe envelop

Als ik met jongeren spreek over de Belastingdienst dan kreunen ze bijna allemaal. Waarom?, want ze hebben er zelf bijna nog geen contact mee gehad. En toch hebben ze een negatief beeld. Waar komt dit vandaan? Heel simpel. Omdat wij zelf vaak negatief spreken over de Belastingdienst. Omdat wij zelf ook kreunen als we de beruchte blauwe envelop op de deurmat zien liggen.

Belemmerende overtuigingen

Waarom vind ik het nu zo belangrijk dat jongeren de Belastingdienst leuker vinden? Omdat jongeren vaak recht hebben op teruggave en toeslagen. Dus juist een kans. Maar omdat ze belemmerende overtuigingen hebben, weten ze nog vaak niet de voordelen en maken ze er ook nog geen gebruik van. Hartstikke jammer. Ze laten geld liggen waar ze recht op hebben.

Samen ontdekken 

Dus werkt jouw kind of wordt jouw kind bijna 18? Kijk dan samen op mijnbelastingdienst.nl (belasting teruggave) en mijntoeslagen.nl (toeslagen aanvragen). Grote kans dat jouw kind recht heeft op teruggave of een toeslag. Tuurlijk moet je er even voor zitten. En je moet het ook goed doorlezen zodat je niet onrechtmatig geld krijgt (want dat moet je ook weer terugbetalen). Maar… even één avondje uitzoeken levert misschien toch een hele mooie ‘bonus’ op.

Kansen voor de Belastingdienst

En als ik er dan iets over mag zeggen. Beste Belastingdienst, maak de website ook een beetje leuker voor jongeren. Of maak een aparte ingang speciaal voor jongeren die geld terugkrijgen. Een soort van ‘gold member’. Met aansprekende filmpjes. Of zo’n MailChimp aapje die vraagt voordat je een aanvraag gaat versturen ‘Ready to take off?’ met een bijpassende raketje die de ruimte in schiet. Oké, oké, misschien draaf ik nu door. Maar leuker kan het zeker. Daar ben ik van overtuigd.

Favoriete juf

En als je toch belasting moet betalen? En wil je de pijn verzachten? Denk dan aan jouw favoriete juf van vroeger of de brandweerman of politie agent die jou ooit heeft geholpen. Of misschien de verpleegkundige of verzorgende die voor jouw ouders zorgt. Of de wegwerkers die zorgen dat jij over een strakke weg loopt, fiets, rent of rijdt. Denk aan één van de vele mensen die worden betaald met jouw belastinggeld. Visualiseer die specifieke persoon en druk dan met een glimlach op de ‘betaalknop’. Het helpt. Echt waar.

Dus beste Belastingdienst, nog een laatste vraag? Zou dat ook mogen? Dat wij bij de omschrijving een extra persoonlijke regel mogen opnemen? Voor juf Nicolet, voor mevrouw Quadvlieg of voor brandweerman Rick? Voor jullie maakt het niets uit, maar ons geeft het een veel fijner gevoel.

Start typing and press Enter to search