Zijn jullie écht klaar voor de brugklas?

Vergeet niet dat ene gesprek te voeren

Gaat je kind binnenkort naar de brugklas? Dan ben je nu vast druk bezig met allerlei praktische zaken. Het bestellen van een laptop, tablet of rugzak bijvoorbeeld. Spannende tijd! (Voor jullie allebei, zo weet ik uit ervaring.) Maar vergeet niet dat er meer komt kijken bij deze nieuwe periode.

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind een goede start maakt op de middelbare school. Praktische zaken als rugzakken spelen daarbij zeker een rol. (‘Mam, nee! Die is lelijk!’) Maar er komt meer bij kijken.

Hebben jullie het bijvoorbeeld al gehad over het kopen van broodjes in de schoolkantine of stad? Misschien hebben jullie wel afgesproken om zelf boterhammen mee te nemen. Maar wat nou als blijkt dat alle nieuwe klasgenoten broodjes kopen? Of dat die frietkraam bij school vet lekker is?

En welke afspraken hebben jullie gemaakt over de reparatie van de mobiel? Stel dat de mobiel uit de broekzak valt (dat gebeurt namelijk heel vaak…) en het glasplaatje kapot gaat. Wie betaalt de reparatie dan? En de tweede of derde keer dat het gebeurt?

Waarom het belangrijk is om afspraken te maken

Brugklassers komen terecht in een compleet nieuwe wereld. Huiswerk, lesroosters, docenten, nieuwe vrienden, sociale druk… er komt ontzettend veel op ze af. Maar ze missen de ervaring om daarbij bewuste keuzes te maken.

Als ouder ben jij degene die daarbij kan helpen. Vooral door met je kind te kletsen en samen afspraken te maken. Zodat je dat niet meer hoeft te doen op het moment dat er al iets ‘mis’ is gegaan. Want geloof me: er komt een moment dat jullie een discussie krijgen over chips in de kantine, friet in de stad of een kapotte mobiel.

Wil jij je kind een voorsprong geven op het leven in de brugklas? Bestel dan het MoneyBook Brugklas. Het staat vol met tips die jullie nu kunnen bespreken om straks vervelende situaties te voorkomen (thuis en op school).

In dit book vind je tips, stappenplannen en oplossingen voor heel herkenbare situaties. Bovendien biedt het je slimme handvatten om met je kind in gesprek te gaan. Niet geforceerd, maar gewoon gezellig aan de keukentafel. Daar steek je samen veel van op én het zorgt voor rust. En dat is belangrijk in een jaar dat je kind al genoeg veranderingen te verwerken krijgt…

Dit vind je in het MoneyBook:

  • De zakgeldformule en veelgemaakte fouten
  • De pinpas: het onmisbare hulpmiddel
  • Geldcriminaliteit: zo bescherm je jouw kind
  • Een spaarstrategie die wél werkt (ook bij pubers)
  • Sociale druk: zo ga je ermee om
  • Een handige checklist voor een goede start in de brugklas.

Je ontvangt het MoneyBook direct in je mailbox en je kunt er meteen mee aan de slag!

 

Heb je geen (bijna) brugklasser in huis? Maar ben je wel op zoek naar praktische tips over kinderen, jongeren, geldzaken en geldafspraken? Volg me dan op Instagram!

Start typing and press Enter to search