8 waardevolle tips voor groep 8

Wat kun jij als ouder doen om de overstap van basisschool naar middelbare school zo soepel mogelijk te maken? Gelukkig heel erg veel. Ik geef je 8 waardevolle tips.

Het bezoek aan de schoolkantine

Mijn kinderen vonden het super stoer. De eerste keren iets kopen in de kantine. Een kopje thee, een snoepje of zelfs een broodje frikandel (in de gezonde kantine staat dit niet meer op het menu). Hartstikke leuk natuurlijk, dit hoort er toch ook een beetje bij. Maar realiseer je dat je in veel kantines alleen nog cashless kunt betalen. Dus een eigen pinpas is een must voor brugklassers. En voor de ouders die nu denken ‘niet nodig, want mijn kind neemt zelf boterhammen mee’. Uit ervaring kan ik je vertellen, dat ze de broodtrommel zeker een keertje (of vaker) gaan vergeten. Het zijn tenslotte ook pubers. En dan is de kantine een hele prettige en noodzakelijke oplossing.

Tip 1:
Vraag op tijd een eigen pinpas aan voor je kind en oefen zowel in de winkel als bij een geldautomaat. Jij pint waarschijnlijk dagelijks, maar jouw kinderen nog niet. Dus fijn als je samen een paar keer oefent. Ook om de pincode te leren onthouden. Wil je meer tips over pinnen? Ik heb ze op een rijtje gezet.

Tip 2:
Bepaal samen de plek waar jouw kind de pinpas gaat bewaren. In het hoesje van de mobiel, in een eigen portemonnee of een vakje in de tas. Leg uit dat het belangrijk is om zuinig te zijn op je pinpas. Want door de komst van het contactloos betalen, heeft een pinpas ook zonder pincode waarde gekregen. Dus voor boefjes is een pinpas heel interessant.

Nieuwe wensen, nieuwe spaardoelen

Voor brugklassers gaat er een wereld open. Een nieuwe omgeving en vaak met nieuwe vriendschappen. Dit zorgt vaak ook voor meer beweging in de portemonnee. Denk maar eens aan gezellige avondjes naar de film, samen shoppen in de stad en verandering van smaak in kleding en schoenen. Brugklassers hebben veel verleidingen en het is nog moeilijk om keuzes te maken. Of in ieder geval om de gevolgen van de keuzes, voor je portemonnee te overzien.

Tip 3:
Maak nieuwe zakgeldafspraken zodat helder is wie wat betaalt. Denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer, producten voor uiterlijke verzorging  en de aanschaf van schoolspullen. Bepaal hoeveel zakgeld passend is bij jullie afspraken. Er zijn richtlijnen voor zakgeldbedragen, maar kijk vooral ook naar je eigen portemonnee. Wat kun en wil jij bijdragen.

Tip 4:
Open naast een eigen betaalrekening ook zeker een eigen spaarrekening voor je kind. Om twee redenen. Allereerst zorgt een eigen spaarrekening voor duidelijkheid. Het saldo op de betaalrekening is in principe voor de kleine uitgaven tussendoor. Het saldo op de spaarrekening is voor specifieke spaardoelen. Daarnaast is een spaarrekening ook een manier om digitaal geld extra te beveiligen. Als jouw kind de pinpas kwijtraakt, dan hebben criminelen alleen toegang tot de betaalrekening. Niet tot de spaarrekening van jouw kind. Dus geef de tip om het saldo op de betaalrekening laag te houden. Zet het grootste gedeelte van je geld op je spaarrekening. Overboeken tussen betaal- en spaarrekeningen is tegenwoordig in ‘n seconde gedaan, dus dat is heel makkelijk.

Onafscheidelijke vriend; de mobiel

Op de basisschool was de mobiel al een trouwe vriend, maar in de brugklas zijn jouw kind en de mobiel elkaars bff’s. Er zijn nog meer app groepen en er worden nog meer social media kanalen gebruikt. Tijdens saaie lessen worden Netflix filmpjes gekeken (ja, echt waar). En uiteindelijk hebben ze de mobiel ook nodig om te zien wat het huiswerk is. Al zijn ze daar natuurlijk minder enthousiast over.

Tip 5:
Maak niet alleen afspraken over zakgeld. Maar ook afspraken over de mobiel. Schermtijd is eerlijk gezegd niet meer te doen in de brugklas, maar ik heb het over de kosten van de mobiel. Wie betaalt het abonnement, wie betaalt een eventuele overschrijding van het abonnement en vooral wie betaalt de reparaties. Want ja, die mobieltjes vallen regelmatig. Maak hierover vooraf afspraken, zodat ook nu weer duidelijk is wie wat betaalt. Als je het fijn vindt, heb ik een mobieltjes contract dat je kunt gebruiken.

Tip 6:
Installeer de Mobiel Bankieren app op de mobiel van je kind. De tijd van bankafschriften is bijna voorbij. Dus de app is het handigste hulpmiddel om snel het saldo te weten en inzicht te krijgen in de geldstromen. Loop samen door de app. Welke functies zitten er op (het betaalverzoek is super handig), hoe werkt het overschrijven van spaar- naar betaalrekening en hoe maak je een online spaarpotje aan.

Hoe ga je om met sociale druk?

En ja, dit vinden de meeste ouders het spannendste aan de overstap naar de middelbare school. Hoe gaat het met mijn kind in de brugklas. Krijgt hij of zij leuke nieuwe vrienden, is er aansluiting, voelt mijn kind zich veilig. Wat belangrijk is om te realiseren is dat alle scholieren te maken krijgen met sociale druk. Want sociale druk is ook ‘ga je gezellig mee naar de film’ als jouw kind er eigenlijk geen geld voor heeft maar het toch fijn vindt om gevraagd te worden. Of het lieve aanbod ‘o, dan schiet ik wel even voor’ als jouw kind de smoes gebruikt dat de portemonnee nog thuis ligt. De sociale druk voor brugklassers is enorm hoog en continu aanwezig.

Tip 7:
Klets met elkaar over deze sociale druk. Deel jouw eigen ervaringen. Toon begrip als je hoort dat jouw kind toch een belegd broodje heeft gekocht in plaats van zijn broodtrommel heeft leeggegeten. Want ja, het is ook echt heel pittig als al je nieuwe vrienden voor het belegde broodje gaan en ‘doe niet zo flauw’ zeggen. Vraag naar de situatie en zoek samen naar oplossingen voor een volgende keer.

Tip 8:
Misschien minder leuk om bespreekbaar te maken, maar wijs ze ook op de gevaren van nieuwe contacten. Niet iedereen heeft altijd namelijk altijd het beste met je voor.

  • Je pinpas en pincode uitlenen is echt niet slim. Dit kan gebruikt worden voor criminelen activiteiten (=geldezel).
  • Ga zorgvuldig om met je ID. Deel geen foto van je ID op social media.
  • Geld lenen kan. Maar stuur meteen een betaalverzoek.
  • Trap niet in verzoeken om je persoonlijke gegevens te delen. Ook banken en overheidsinstellingen vragen nooit om jouw gegevens via app, SMS of mail.
  • Gebruik de Mobiel Bankieren app niet in een free wifi zone. Hackers krijgen zo toegang tot jouw bankrekening.

Blijf in gesprek

En de belangrijkste tip die ik je kan geven is, blijf in gesprek. Ja, ik weet het uit ervaring, niet alle pubers zitten hierop te wachten. Met een kopje thee en een koekje wachten tot thuiskomst, klinkt heel idyllisch maar de praktijk is vaak anders. Jouw kind is moe (en hongerig…), wil wel kletsen met vrienden maar heeft echt geen zin in een goed gesprek met zijn ouder.

Maar toch horen ze je. Als je ze tips geeft. Zodra je een verhaal vertelt dat je zelf hebt meegemaakt. Bij een goedbedoelde waarschuwing. Jij bent en blijft voorlopig het allerbelangrijkste rolmodel voor je brugklasser. Dus pak die kans die je krijgt en ga aan de slag met de tips die ik je heb gegeven.

Succes en geniet! Want de middelbare school is toch ook weer een hele mooie mijlpaal.

 

Nog wat extra tips:

  • Ebook ‘ Klaar voor de start!’
    Op zoek naar meer verdieping? Concrete tips over zakgeldbedragen, uitleg over een spaarstrategie die wel werkt en de impact van sociale druk? Koop dan nu het ebook ‘Klaar voor de start‘ voor maar € 9,95. Zo geef je jouw kind direct een voorsprong.
  • Ken je de huiswerk weekplanner al van Skur? Een praktische huiswerkplanner. Ideaal voor het plannen van huiswerk en toetsen. Ook het ‘plannen met pubers‘ boek is een echte aanrader.

Start typing and press Enter to search